Ako vas zanima kako stvarno izgleda privatni život i profesionalni put nekih od najvećih legendi modnog dizajna, imamo za vas dobre vesti.

U nastavku vam donosimo pet dokumentaraca koji će vam dati uvid u unutrašnji proces nekih od omiljenih dizajnera današnjice: Manola Blahnika, Rafa Simonsa, Valentina Garavanija, Yves Saint Laurenta i Karla Lagerfelda. 

Preostaje vam samo da napravite kokice i odlučite kojim ćete ih redosledom gledati!

Manolo: Kralj Cipela (2017.)

Zanimljivog izvornog naslova na engleskom jeziku, Manolo: The Boy Who Made Shoes For Lizards, ovaj dokumentarac donosi intimni portret najboljeg dizajnera cipela 20 i 21. veka. U filmu ćete moći da vidite mnoga poznata lica, koja su fanovi rada poznatog španskog dizajnera, poput: Anne Wintour, Rihanne, Naomi Campbell, Iman i Palome Picasso. I da, Manolo je zaista za vreme detinjstva na jednom malom španskom ostrvu pravio cipele za guštere, a glavni materijal su mu bili omoti od bombona.

Dior i ja (2014.)

Ovaj film odvešće vas na uzbudljivo putovanje kreiranja debitantske couture kolekcije Rafa Simonsa za Dior, u samo osam nedelja. Da, tačno ste pročitali, osam nedelja. Film isto tako služi kao hommage krojačicama koje Simonsovu viziju uspešno pretvaraju u stvarnost.

Valentino: Poslednji car (2008.)

Povodom odlaska u penziju 2007. godine, nakon vrlo uspešne 50-godišnje karijere, snimljen je dokumentarac o jednom od najuspešnijih svetskih dizajnera, Valentinu Garavaniju. Film će vam predočiti detalje iz privatnog i profesionalnog života Valentina, s posebnim naglaskom na odnos s Giancarlom Giammettijem, dizajnerovim poslovnim i životnim partnerom.

L’Amour Fou (2010.)

I ovaj poznati dokumentarac fokusira se na odnos dizajnera i njegovog ljubavnika, kao i poslovnog partnera, ali ovoga puta protagonisti su Yves Saint Laurent i Pierre Bergé. Fascinantan uvid u privatni život modne ikone takođe prati priču Pierrea koji se priprema za aukciju svoje ogromne kolekcije umetničkih dela.

Lagerfeld poverljivo (2007.)

Uvek vas je zanimalo kako izgleda svakodnevna rutina jednog od najpovučenijih dizajnera koji svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti i skriva se ispod velikih crnih sunčanih naočara? Imate sreće, jer osim navedenog, dobićete uvid i u detinjstvo i same početke Lagerfeldove karijere, kao i ekskluzivan pogled u njegov pariski stan.

Izvor: Elle.hr