Filmski festival u Torontu, TIFF, već godinama daje nam svojevrsni preview favorita koji će se tokom nadolazeće sezone boriti za najprestižniju filmsku nagradu - Oskar.

Kada publika u Torontu filmu priušti ovacije, možete bez problema staviti novac na taj film kada dođe vreme za najslavniju nagradu američke Akademije.

Iako popularnost Oskara rapidno pada već godinama kada je reč o ozbiljnijim filmskim razmatranjima i čitava institucija Oskara našla se na udaru u nekoliko navrata zbog manjka inkluzivnosti, reč je i dalje o najpoznatijem događaju ovog tipa na svetu.

Oskar pratimo, u najgorem slučaju, kako bismo uživali u pogledu na red racrpet defile večernjih haljina, navijali za favorite i kasnije se žalili koliko su pobedničke produkcije bezveze. Možda čak i utvrdimo kako ih više nećemo ni gledati. I onda im se ponovno vraćamo sledeće sezone.

Ove godine poseban utisak ostavilo je nekoliko filmova, a čini se da je favorit publike bio Marriage Story, u kome vodeće uloge tumače Adam Driver i Scarlett Johansson. Iako do sada nikada nije nominovana, Johansson ima iza sebe ozbiljnu karijeru, a poslednja saradnja sa omiljenim indie režiserom Noahom Baumbachom mogla bi biti savršen narativ za Oskar!

S druge strane, tri puta nominovana, nikada prestižnm nagradom ovenčana, Renée Zellweger u svom je poslednjem filmu imala i svoje apsolutno najbolje izvođenje. Nakon šest godina pauze, Zellweger se vratila sa stilom, u dugoiščekivanom biografskom ostvarenju o legendarnoj Judy Garland. Iako se inače ne ističe vokalnim sposobnostima, njena gluma u filmu Judy je besprekorna. Nažalost, čini se da je sam film znatno slabiji, što može i umanjiti šanse koje Renée ima za Oskara.

Tu je još nekoliko mogućih favoritkinja, za koje bismo voleli da zablistaju na oskarovskoj bini, ali teško je predvideti hoće li i dobiti priliku. Među njima je britanska glumica Cynthia Erivo, koja je odigrala naslovnu ulogu u filmu o Harriet Tubman, zatim iz redova Sundance hitova Alfre Woodard za ulogu u filmu Clemency i Awkwafina u The Farewell, te Lupita Nyong’o za hvaljenu ulogu u hororu Us. A ne zaboravimo bni na Meryl Streep, kojoj ne nedostaje nominacija niti čuvene statue na polici, no mogla ponovno zaokupiti pažnju zahvaljujući filmu The Laundromat Stevena Soderbergha, u kome briljantno nosi ulogu, iako prema reakcijama prvih kritičara, film kao takav nije oduševio. 

Na koga se kladiti ove godine?

Izvor: elle.hr