Nema baš mnogo sjajnih stvari kojima se radujemo tokom perioda karantina, pogotvo kada svi živimo u stalnom strahu i stresu izazvanom mislima koje nas more praktično iz minuta u minut: jesmo li dovoljno dobro oprali ruke i šta smo poslednje dotakli?

Međutim i u mračnim vremenima, može se naći svetlost, pa čak i vrlo lako - zato je važno da ipak pored besprekorne higijene i dobro otvorite oči.

Naročito u ovom slučaju, jer mogu da vam pruže jedan poprilično značajan osećaj zadovoljstva.

Zahvaljujući digitalnom svetu i međusobnom razumevanju zbog nezahvalne situacije u kojoj smo se svi našli, sada su vam na nekoliko klikova od vas dostpuna brojna digitalna izdanja knjiških naslova koje su vas oduvek interesovala ili koja bi vam baš sada prijala.

Takođe, u velikom broju knjižara aktuelni su novi popusti, a vrši se i dostava knjiga na kućnu adresu.

Mi vam pomažemo u tome šta bi mogli da izaberete, a da sasvim sigurno ne omanete pri izboru: 

1. Solitude, A Singular Life in a Crowded World - Michael Harris

Verovali ili ne, Michael Harris će nam dokazati da možemo da preživimo bez interneta. Kroz zbirku eseja koji su spoj ličnih anegdota i istraživačkih radova, autor čitaoca postepeno uvodi u paradoks našeg vremena - svi smo povezani, a osećaj otuđenosti nikad veći.

Od priče o nastanku interneta i tehnološknog napretka koji nas tek čeka, do samonametnutih izolacija tokom kojih se autor istinski suočava sa time šta znači biti sam, verujemo da će vas ova knjiga ozbiljno razdrmati. 

2. Obris, Tranzit, Pohvala - Rachel Cusk

Želja autorke da kreira formu koja će da omogući prenošenje ličnih priča bez okova tradicionalne naracije dovela je do nove vrstu proze koja se usavršava kroz ovu atipičnu trilogiju.

Dok je naratorka ovih priča retko sama, osećaj udaljenosti od njenih sagovornika je očigledan, a mi kao čitaoci zapravo gotovo ništa i ne znamo o njoj koliko ćemo da saznamo kroz njenu interakciju sa drugima. Upustite se u nešto potpuno drugačije uz Obris, Tranzit i Pohvalu, prevedene i objavljene u izdanju Booka.

3. Čovek po imenu Uve - Fredrik Backman

Gotovo sigurno ste je već pročitali, ali sad je idealan trenutak da joj se vratite.

Stariji mrgod Uve detaljno planira kako će da izvrši samoubistvo, sve dok nametljiva porodica koja se doselila u komšiluk ne počne da mu se meša u svakodnevni život.

Rezultat jeste jedna izuzetno nežna i neizmerno duhovita priča o značaju prijateljstva u trenucima velike usamljenosti.

4. Lutalaštvo - Istorija hodanja - Rebeka Solnit

Kroz istraživanja o istoriji hodanja, kao navika, terapija i protest, autorka određuje šta je esencijalno za našu psihu i neophodno za dobrobit društva u 21. veku.

Osvrtanjem na čin hodanja u različitim periodima ljudskog postojanja, Solnit gradi tezu da je pešačenje pre svega kreativan pokret, koji ima moć da nas vrati sebi i oslobodi. Neće vas ostaviti ravnodušnim.

5. Little Fires Everywhere - Celeste Ng

Knjiga po kojoj je snimljena mini serija sa Reese Witherspoon i Kerry Washington je još jedno ostvarenje od Celeste Ng koja se ovde efektno poigrava sa našim predrasudima o samoći.

Brzopleta i intrigantna priča o Miji Warren koja se sa ćerkom doseljava u savršeno uređen američki gradić vodi do rastuće tenzije i nepoverenja od strane ostalih pripadnika komšiluka.

Mija, koja živi u samonametnutoj izolaciji sa ćerkom Pearl, je oličenje žene sa podignutim gardom koja svoju usamljenost koristi kao odbrambreni mehanizam. 

Tekst: Anja Paspalj