99 najboljih knjiga u istoriji: Da li ste pročitali bar 10?

U potrazi za savršenom knjigom, uspeli smo da izdvojimo šest izdanja od lokalnih izdavača koja će odigrati ulogu dobrog prijatelja uz čašu vina posle radnog vremena.

Od autobiografskih ispovesti, urnebesnog humora, neočekivanih zapleta i nežnih trenutaka, nema šta nema na ovom spisku.

Upustite se i uživajte.

15 knjiga za koje ljudi najčešće lažu da su ih pročitali

Sve što znam o ljubavi (Dolly Alderton)

Laguna


Ako ste se ikad pitali kako izgleda Carrie Bradshaw u realnom svetu, onda je odgovor Dolly Alderton. Mlada novinarka je uz ovu knjigu uplivala u teritoriju književnosti, dokazujući da je vrcav način na koji je Carrie pisala o ljubavi samo jeftina zamena za njen ujedno satiričan i topao pristup životnim zavrzlamama. Premda je na engleskom tržištu nedavno objavila svoj prvi roman Ghosts, autobiografsko delo Sve što znam o ljubavi je obavezna lektira ukoliko želite da se bolje upoznate sa Dolly. Vredi dodati da je zahvaljujći ovoj knjizi postala i dobitnik nagrade The National Book Award.

Čovek u crvenom kaputu (Julian Barnes)

Geopoetika


Fenomenalan Julian Barnes se ponovo preveo kod nas, a u pitanju je roman koji će biti idealan saputnik za tmurne, zimske dane. Delom istorijski roman, delom fikcija, Čovek u crvenom kaputu će poslužiti kao putovanje kroz vreme do jednog od najzanimljivih perioda u istoriji - London, 1885. godine. Kroz “druženje” sa ličnostima kao što su Oscar Wilde, Henry James i Sara Bernhardt, Barnes oživljava epohu glamura i užitka i docrtava neočekivane paralele sa savremenim svetom. 

Srebrni put (Stina Jackson)

Dokaz


Stigao je još jedan u nizu nordic noir naslova! Ovaj put reč je o debitantskom romanu Srebrni put koji potpisuje švedska autorka Stina Jackson. Favorit kritičara od prvog dana, priča prati nestanak Leleove ćerke Line. Od tada on svako leto provodi vozeći se Srebrnim putem u potrazi za njom. U selo se, zajedno sa svojom majkom, doseljava sedamnaestogodišnjakinja Maja koja je istih godina kao Leleova ćerka u vreme nestanka, nadajući se novom početku. Kada nestane još jedna devojka, životi Lelea i Maje isprepletaće se na tragičan način koji niko od njih nije mogao ni da zamisli.

Prva ljubav/Asja (Ivan Turgenev)

LOM


Priznajemo da je nekada teško izdržati prvih 60ak strana staro ruskog romana, ali se na kraju to ipak nekako isplati. Upravo je zbog toga ovaj autobiografski roman iz dva dela na našem spisku, zašto što se itekako isplati pročitati ga. U njima autor piše o dve možda najveće ljubavi u svom životu, ali i o samoj mladosti, koja podrazumeva osećaj da je sve moguće (čak i kada nije). 

U jesen (Karl Ove Knausgård)

Booka


Prvi roman u seriji “četiri toma svojevresnih ličnih enciklopedija” (kako navodi opis na sajtu Booka izdavaštva) će biti pravo uživanje sa sve ljubitelje ovog norveškog autora. Svaka knjiga, sačinjena od eseja, opservacija i pojedinim životnim pojavama, naslovljen je i inspirisan jednim godišnjim dobom i služi kao ljubavno pismo ćerki čije rođenje Knausgård isčekuje. Da li imate maramice? Verovatno ćete zaplakati.

I magarica ugleda anđela (Nick Cave) 

Areté


Ukoliko već niste upoznati sa lingvističkom poezijom Nicka Cavea, sada je trenutak. I magarica ugleda anđela je njegov debitantski roman - mračan, atmosferičan, groteskan, ali i dirljiv u razmerama u kojima će vas potpuno iznenaditi. Napisan iz perspektive večitog autsajdera, ovo je priča iz koje svako može da izvuče poruku.