Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej savremene umetnosti Beograd predstavlja izložbu venčanica Jean Paul Gaultiera

Po ugledu na najveće svetske muzeje, Muzej savremene umetnosti Beograd ugostiće jedno od najpoznatijih imena svetske dizajn scene - Jean Paul Gaultiera, čija će izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biti otvorena 21. ...

  Izvor: Foto: Press

Izložba Jean Paul Gaultiera Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve, sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Jean Paul Gaultier: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Kustos Thierry-Maxime Loriot, prošlogodišnji dobitnik Vanguard nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, izložbu Modni svet Jean Paul Gaultier otvorio je 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska, u Fondaciji MAPFRE u Madridu, u Kunsthale u Roterdam, u Švedskom centru za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, u Bruklinskom muzeju, u Barbikan Centru u Londonu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, u Grand Palais-u u Parizu, u Kunsthaleu u Minhenu i u Seulu u Dongdaemun Dizajn Plazi. 

“Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Jean Paul Gaultier u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode”- kaže kustos Thierry-Maxime Loriot.

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gaultierovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gaultierovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost. 

Montrealski muzej lepe umetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom Makkinik& Bay. Lutke je obezbedio JoliCoeur International, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije UBU.

“Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju. Ponosan sam na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, a kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji. Jasno je da je Gaultier više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera - on je umetnik. Gaultier nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu to su umetnici. Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje”, ističe Viktor Kiš v.d. direktora MSUB.

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, Muzej savremene umetnosti MoMa i Muzeja Viktorija i Albert.

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe Christian Dior: Dizajner snova koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji Viktorija i Albert muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe Aleksandra Mekvina: Divlja lepota u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biće izložena četiri meseca, od 21. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 - 2019., ali u redukovanom izdanju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity