Popularizacijom feminizma u mejnstrim kulturi stvoren je prostor da izuzetno talentovane i kreativne žene konačno dobiju pažnju kakvu zaslužuju, i da poruke koje poručuju kroz svoj rad budu dostupne svima. Slikarke i ilustratorke koje se nalaze na ovom spisku se bave raznoraznim temama - od samoće i sazrevanja do tradicije i slobode. Spaja ih jedna stvar - uloga žene u društvu i jasno izražavanje povodom pitanja šta i kako se to uopšte određuje danas.

Svaka ima svoju zasebnu priču i potekle su iz različitih država. Ipak, dele način na koji obrađuju ovu temu, ali i činjenica da uspešno mešaju motive iz svoje privatne, ali i kolektivne istorije koje dele sve žene, bez obzira na to odakle su potekle.

1. Tijana Tripković

Moguće je da ste njen rad uočili na zidovima oronulih zgrada širom Beograda, i da su vedre boje, apstraktni oblici i pažljivo osmišljena poruka ostali urezani u vašem pamćenju. Žena i žensko telo su joj fokus, a lik koji krasi njene ilustracije je žena sa kojom svaka od nas može da se poistoveti.

2. Monica Garwood

Ilustratorka iz San Franciska je poznata po jedinstvenim vizuelnim identitetom koji krasi saradnje sa raznoraznim medijskim kućama, a samu sebe predstavlja kao “Girl power illustrator”, te je odmah jasno da je u pitanju umetnica koja feminizam stavlja u prvi plan. Naizgled realni portreti stapaju se sa imaginiranim uz pomoć boja i neobičnih okruženja koja služe kao pozadina za njene slike.

3. Hiba Schahbaz

Slikarka koja je iz Pakistana emigrirala u Njujork svoja dela oslikava vodeći se drevnom tehnikom iz njene kulture, služeći se materijalima kao što su papir, crni čaj i pigmenti na vodenoj bazi. Schahbaz  se poigrava sa tradicionalnim motivima i staromodnim slikama ženstvenosti, dajući im novi život. Premda je figura nagog tela fakos u njenom radu, on joj služi kao polje za istraživanje ženskog principa, i time predstavlja nove ideje o seksualnosti, ličnoj slobodi i cenzuri kroz istoriju.

4. Rialda Dizdarević

Duga talasasta kosa, trenuci samospoznaje i motivi prirode karakterišu dela ove umetnice čije su ilustracije već dugo na našoj wishlisti! Poreklom iz Srbije, a trenutno u Kanadi, Rialda Dizdarević nežno prikazuje proces odrastanja kod žena, te u tome, predstavlja važnost sestrinstva i ljubavi prema sebi tokom sazrevanja.

5. Julie Houts

Ovu umetnicu, koja živi i radi u Bruklinu, zavoleli smo zahvaljujući njenim zvrcavim tonom i šaljivim ilustracijama kojim dočarava život jedne sasvim (ne)obične žene. Vodeći nas kroz njene (vrlo verovatno i naše) svakodnevne situacije, uspeva da sa humorom i iskrenošću zasmeje svaku osobu koja se susretne sa njenim radom.

Pripremila: Anja Paspalj