Prvi put kada su John Lennon i Yoko Ono slavno izveli svoju antiratnu himnu ''Give Peace A Chance'' bili su u svom krevetu za mir u Montrealu 31. maja 1969. godine - makar smo tako mislili.

Sada je otkriven demo snimak koji prikazuje ljubavni par u sobi na Bahamima šest dana pre zvaničnog izvođenja. Nasmejani, opušteni i zaljubljeni, John i Yoko nas i 50 godina kasnije podsećaju na smisao ljubavi i besmisao rata. Dok se izležavaju na kauču, Lennon svira gitaru i pokušava da rimuje stihove, dok ga ona prati u refrenu.

Snimak se čini gotovo bezbrižnim s obzirom na okolnosti u kojima je snimljen. Simbolično pozivanje sveta na mir iz kreveta prvobitno je bilo zakazano u Njujorku, ali je u poslednjem trenutku premešteno u hotel na Bahamima zbog Lennonove zabrane ulaska u SAD (nakon optužbe za posedovanje marihuane). Međutim, ni tu se nisu zadržali jer im nije odgovarao raspored soba. Tako su su odleteli za Kanadu i finalno izveli ''Give Peace A Chance'' u hotelu Queen Elizabeth u Montrealu.

''Džonu i meni se svidela ideja o sirovoj, ogoljenoj i istinitoj stvarnosti koju ćemo dati svetu'', napisala je Yoko Ono u predgovoru svoje knjige, koja je objavljena u okviru proslave 50. godišnjice debitantskog albuma. ''Uticali smo na druge umetnike dajući im hrabrost i dostojanstvo da prikažu ranjivost i snagu koji u to vreme nisu bili prihvaćeni u društvu. Bila je revolucija reći: Slušajte, ja sam čovek, ja sam stvaran'' dodala je.

Kultna pesma bila je 14. na tadašnjoj listi Billboarda, te inspirisala celu generaciju da zajedno sa njima pošalju važnu poruku svetu.

Ekskluzivan snimak možete pogledati u nastavku.