Prve strije dobila sam još u pubertetu. Iako sam ostala među nižima u generaciji, nagli rast jednog je leta (u visinu i širinu) uzrokovao je pojavu strija. Tada su me dosta uzrujavale, posebno kada bih leti praktikovala prženje na suncu, što ih je na potamneloj koži činilo vidljivijima. No smetale su samo meni, niko drugi ih nije primećivao ili barem to nije spomenuo i niko nije imao reakciju poput Kim K. kad je ugledala striju na Kourtneyinom stomaku: ''To mi je najveći strah u životu! Mogla bih da zaplačem!''.

Strije definitivno nisu nešto vredno suza. One nastaju usled naglog rastezanja ili stezanja kože, dok rastemo, kod naglog debljanja ili mršavljenja, naglog nastanka mišića usled vežbanja, ugradnje implantanata ili u trudnoći. Njihov intenzitet zavisi o različitim faktorima – od genetike do nivoa stresa na kožu, a utiče i nivo hormona kortizola koji može oslabiti elastičnost kože.

Kako bismo sprečili nastanak strija, stručnjaci preporučuju zdravu i uravnoteženu prehranu, izbegavanje naglog gubitka ili dobijanja na težini i redovnu hidrataciju kože. Kreme s vitaminima E, C i A, ceramidima i prirodnim uljima shea i jojobe mogu pomoći u sprečavanju strija, ali nisu garancija.

Jednom kada ih dobijemo, nemoguće je ih se rešiti, ali možemo smanjiti njihovu vidljivost. Tada na scenu stupa tehnologija: laserski tretmani, mikrodermoabrazija, ultrazvuk, radiofrekvencije i kemijski pilinzi artiljerija su kojom se možemo pokušati boriti sa strijama.

No moramo li uopšte? Na kraju dana, bitno je da se osećamo dobro u svojoj koži. Nekima će možda pomoći tretmani, a neke će s ponosom nositi svoje ''prugice'' kao vidljivi podsetnik da se naše telo, kao i mi, menja s vremenom - i to je sasvim ok.

Tekst: Kristina Stakor za elle.hr