Uzimajući u obzir da u ovom trenutku većina nas živi u online svetu, ne sumnjamo da ćete odvojiti vreme za evropske alternativne filmovi koji su sve samo ne ono na šta ste navikli

Njihovo vreme tek dolazi, zato pripremite kokice, uvalite se u fotelju i odaberite neki film sa naše liste.

Summer of 85

Film francuskog režisera Francoise Ozon je 19. film u 22 godine režiranja, oživljava leto 1985. godine u primorskom odmaralištu u Normandiji. Kada se čamac tinejdžera Alexa prevrne i skoro utopi pre nego što ga je David spasio, njih dvojica ulaze u splet Alexovih snova. Setite se filma Call Me By Your Name - ovo je njegov mračni preokret i bez Armie Hammer.

The French Exit

Prvobitno prikazan na filmskom fenstivalu u New Yorku. Michelle Pfieffer glumi udovicu iz društvene zajednice koja se seli sa Menhetna u Pariz kako bi se pobrinula za nasledstvo svog pokojnog supruga, i to sa sinom sa kojim je neobično povezana. Film se bavi tugom, ljubavlju, smrću i zabludom.

The Scary of Sixty First

Triler napravljen po slučaju Jeffery Epstein. Dve devojke sele se u neobično povoljan apartman u Njujorku. U pokušajima da saznaju šta je razlog tako niske cene, saznaju da je to stara rezidencija od Jeffrey Epstein. Uznemirene svojim saznanjima, ’Epstein se nije ubio’ teorija isplivava na površinu.

An Easy Girl

Smešten u uvek ambiciozni Kan, u Filmu An Easy Girl tabloidna zvezda Zahia Dehar glumi Sofiju, bogatu i glamuroznu 22-godišnjakinju, koja je u poseti svom 16-godišnjem rođaku. Klasičan francuski film sa osnovama stereotipa i brojnim Chanelovim torbama.

A Cop Movie

U režiji Alonsa Ruizpalacoisa, A Cop Movie, prati dva meksička glumca koji prolaze kroz proces pridruživanja policijskim snagama. Baveći se nijansama ponosa zbog služenja i dela slomljenog sistema, film je opisan kao ’drski eksperiment na mutnoj granici imeđu fikcije i stvarnosti.’

Kajillionaire

Pola komedija, pola satira. Treći film Mirande July bavi se disfunkcionalnom porodicom prevaranata, lopova umetnina, a glume Evan Rachel Wood, Debra Winger i Richard Jenkis. Kada pozovu neznanca da ih prati u njihovoj sledećoj velikoj pljački, stvari počinju da postaju još teže. Pljačkaški film sa karakterom i dubinom.

Petite Maman

Petite Maman prati devojčicu koja počinje da istražuje vrt iza bakine kuće. Kada majka misteriozno nestane jednog dana, jedna devojčica slična majci pojavljuje se u kućici na drvetu u zadnjem vrtu u kojem se majka igrala.

Bad Luck Banging or Loony Porn

Bad Luck Begining of Loony Porn prati Emi, učiteljicu u školi koja smatra da su joj karijera i reputacija ugroženi nakon što je saznala da je na internetu iscureo njen privatan intimni snimak. Prisiljena da se susretne sa roditeljima koji žele da ona bude otpuštena, Emi odbija da se preda njihovom pritisku.

Night Nursery

Dokumentarni film smešten u okolnom gradu Bobo-Dioulasso, u blizini glavnog grada Burkine Faso, gde svake noći prostitutke ostavljaju decu starijoj gospođi Coda, koja ih čuva dok majke rade i šetaju ’Crnom’ ulicom do zore, u potrazi za poslom.

All Eyes Off Me

Film koji se dešava u savremenom Tel Avivu, All Eyes Off Me prati tri priče koje se prepliću ne bi li zajedno prikazale mladost u ovom gradu. Radnja se vrti oko Danny koja traži Maxa na žurci kako bi mu rekla da je trudna sa njim.  Ali Max je tek započeo novu vezu sa divljom Avishag, koja sve vreme ima nekog drugog na umu.

Pripremila: Ivana Matijević