Otkazali ste planove za leto? I mi smo. Ali vest da će se Timothée Chalamet i Armie Hammer zajedno vratiti u za sada nenaslovljenom drugom delu filma Call Me by Your Name čini da se osećamo bolje.

''Svi će biti u novom filmu. Bilo mi je veliko zadovoljsto raditi sa Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Esther Garrel i sa ostalim glumcima, naravno'' rekao je režiser Luca Guadagnino.

Naš moto ovog meseca jeste da, iako naša tela možda ostaju kod kuće, naš um i dalje može da putuje. A koji je bolji način od ponovnog gledanja nekih od omiljenih letnjih filmova? Otvorite prozor da duva vetar, uzmite čašu vina i pustite mašti na volju.

Morate da znate - sve je stvar perspektive.

The Talented Mr. Ripley, 1999
Jude Law na vrhu - treba li reći više? Ovaj film, kao i mnogi sa ove liste, prijaju oku iz svakog ugla. Moćni kostimi inspirisani 50-im godinama, raskošni enterijeri, pozadine Positana i Rima. Zaplet je mračan, ali sve ostalo je čisto sunce.

La Piscine, 1969
Romy Schneider, Alain Delon, Jane Birkin u glavnim ulogama. Živopisna francuska rivijera kao pozadina priče o požudi i nasilju. 

La Collectionneuse, 1967
Da li ste ikada imali letnju romansu? La Collectionneuse jedan je od filmova na tu temu. Prvi film u boji reditelja Eric Rohmer-a prati mladu protagonistkinju Haydée, dok ona osvaja muškarce. Bilo je to leto 60-ih.

Marianne & Leonard: Words of Love, 2019
Ovaj film prati ljubav između pesnika Leonarda Cohena i njegove dugogodišnje partnerke Marianne Ilen na grčkom ostrvu Hydra. Snimci su dovoljni da vas prevezu na drugo mesto, dok se razvija priča o još jednoj izgubljenoj ljubavi. 

Call Me by Your Name, 2017
Reditelj Luca Guadagnino spretnije od bilo koga ukombinovao je slatkoću leta i seksualnu napetost. Imajte u vidu performanse Timotheea Chalameta i Armiea Hammera i zvučnu podlogu koja ukršta Sufjana Stevensa i Psychedelic Furs, - shvatićete da imate recept za čist eskapizam. 

A Bigger Splash, 2016
Još jedan Piscine, ovog puta na ostrvu Ischia u Italijo. Još jedan Guadagnino. Još jedan ubica sa zvukom. Ako ne želite da vidite moderan rimejk filma La Piscine, reći ćemo vam da Tilda Swinton obučena Christian Dior iz doba Rafa Simonsa, dok Ralph Fiennes pleše u Stonese - nadamo se da smo vas ubedili.

Priredila: Ivana Matijević