Gospodin i gospođa Smit
(Mr and Mrs Smith, 2005)

Na snimanju ovog filma Angelina Jolie i Brad Pitt su, osim u filmu, postali par i van njega. Ljubav, meci, špijunaža, kontrašpijunaža i mnogo akcije nedostaju da biste zaboravili na bračnu rutinu. Kuvanje udvoje takođe pomaže.

Recept
Goveđe pečenje sa povrćem i pireom poslužite uz crno vino.

Adamovo rebro
(Adam’s Rib, 1949)

Vive la différence! Toliko smo slični, ali i toliko različiti da muško-ženski odnosi mogu biti potpuno idilični ili se pretvoriti u ljutu borbu. Formulu za postizanje ravnoteže u ovom filmu, koji govori o bračnom paru koji deli ljubav i posao, predlaže vam glumački tandem Spencer Tracy i Katharine Hepburn.
Recept
Jednakost polova počinje dobrom kafom za dvoje i kroasanima, a za desert odaberite sočne kolače.

Ljubav nema pravila
(Something’s Gotta Give, 2003)

Ko tvrdi da ljubav ne zna za godine? Može vas jedino iznenaditi u godinama kad joj se najmanje nadate. Kada se zrela žena u svojim pedesetim susretne sa muškarcem koji važi za zavodnika mnogo mlađih žena od sebe, između njih se rađa veza puna preokreta, poput one koju nam dočaravaju Diane Keaton i Jack Nicholson.
Recept
Vino je obavezno, u kombinaciji sa nekoliko vrsta sireva i crnog grožđa.

Petparačke priče
(Pulp Fiction, 1994)

Suprotnosti se privlače. Ironijom, smislom za humor, dovitljivošću i improvizovanim plesom u hamburgernici uvek ćete zavesti lošeg momka. Preuzmite metodu koju je Uma Thurman primenila na Johnu Travolti. Kada budete gledali film na DVD -u, premotajte na njihovu prvu večeru.
Recept
Da li ste znali da je hamburger Big Kahuna, koji u filmu jede Uma Thurman, izmislio Tarantino? (Sastojci za hamburger: ananas, terijaki sos, mocarela, zelena salata, luk, paradajz, kečap, senf, smeđi šećer).

Izgubljeni u prevodu
(Lost in Translation, 2003)

Ponekad vas putovanja mogu iznenaditi, ali ne samo arhitektonskim lepotama koje možete videti. To što sa nekim u stranoj zemlji kao što je Japan govorite isti jezik može da ukloni generacijski jaz i stvori nezaboravno poznanstvo. Uživajte uz Scarlett Johansson i Billa Murraya.
Recept
Pripremanje japanske hrane kod svoje kuće nije teško, ali ako znate kako.  Ukoliko više volite da vam je neko drugi pripremi, rezervišite sto u nekom proverenom restoranu.

PageBreak

Kad je Hari sreo Sali
(When Harry Met Sally, 1989)
Muškarci i žene ne mogu da budu samo prijatelji, parola je kojom se u ovom filmu vodi Billy Crystal, za razliku od luckaste Meg Ryan. Zajedničko putovanje kolima, razgovori o tome kako funkcionišu u seksu kada glume orgazam i povremena viđanja pri kojima se mnogo svađaju samo pokazuju da je on u pravu.
Recept
Čuveni sendvič New York Reuben koji u filmu jede Meg Ryan priprema se od dimljenog mesa, švajcarskog sira i majoneza. Kombinujte ga sa krompir salatom.

Dugo toplo leto
(The Long, Hot Summer, 1958)

Jedan od parova koji je najbolje prikazao snagu ljubavi bili su Paul Newman i Joanne Woodward. Romansa između njih dvoje započela je upravo na snimanju ovog filma. U Dugom toplom letu se, iako se u početku opiru nametanju veze, zaljubljuju jedno u drugo.
Recept
Priuštite svom dragom jedan pravi seoski ručak sa kuvanim jajima, grožđem, hlebom, sirom i kafom.

Kejt i Leopold
(Kate & Leopold, 2001)
Šta bi se dogodilo da se princ iz bajke iz 18. veka pojavi u gradu? To da ga odbije ambiciozna direktorka. Posle za nju veoma neobičnog i staromodnog načina udvaranja, na kraju će se ipak prepustiti svojim osećanjima. Pogledajte kako je Meg Ryan izabrala ljubav sa Hughom Jackmanom u prošlosti, umesto velike karijere u sadašnjosti.
Recept
Prazna terasa, parafinske sveće i flaša šampanjca.

Maza i Lunja
(Lady And The Tramp, 1955)

Izraz "pasja ljubav" ovde označava ljubav između dve rase koje ćete se sećati sa nostalgijom. Da li ste znali da Walt Disney u ovaj crtani film nije želeo da uključi scenu zajedničke večere Maze i Lunje koja se pretvorila u kultni romantični filmski susret?
Recept
Obradujte njega, a i sebe, špagetama bolonjez.

Moja Afrika
(Out of Africa, 1985)

Nema ničeg romantičnijeg od neostvarive ljubavi. Pogotovo ako se desi u dalekoj zemlji koju nastanjuje pleme Kikuju i u kojoj su zalasci sunca neverovatno lepi. Ovu ljubavnu dramu punu strasti i avanture, sa Meryl Streep i Robertom Redfordom u glavnim ulogama, uvek iznova treba gledati i uživati.
Recept
Imitirajte najromantičniji piknik u istoriji filma tako što ćete pripremiti nekoliko sendviča sa dimljenom piletinom, rukolom i senfom.

PageBreak

Bridžit Džons: Na ivici razuma (Bridget Jones: The Edge of Reason, 2004)
Ništa ne može da pomrsi konce kao bivši momak. Naročito ako ste sa sadašnjim upali u rutinu, a bivši, pravi mangup koji igra igru "ni sa tobom ni bez tebe", uspeva da vam zagolica maštu taman toliko da bi vas izbacio iz ravnoteže, kao što to Hugh Grant čini sa Renée Zellweger u nastavku filma Dnevnik Bridžit Džons.
Recept
Prema rečima kuvara Abrahama Garcíje, jastog treba kratko da se kuva – "da ne izgubi ukus". Po želji ga zamenite račićima.

Afera Tomasa Krauna (The Thomas Crown Affair, 1968)
Zavođenje iz interesa? Jedna luda noć? Oba mogu biti povod za jedan improvizovani doručak, a kasnije se pretvoriti u podužu igru zavođenja, poput one između mlade Faye Dunaway i harizmatičnog Stevea McQueena. Najstrastvenija i najuzbudljivija filmska igra mačke i miša.
Recept
Sok od pomorandže, kafa, kroasani, tost sa malo soli, ulja i bibera.

Pokajanje (Atonement, 2007)
Postoje ljubavi koje ruše tabue, kao što su oni koji su u Engleskoj četrdesetih godina prošlog veka devojci zabranjivali da se zaljubi u baštovana. Takva ljubav podrazumevala je da par glumi u javnosti, a u svojoj ljubavi uživa u tajnosti. Ovu strast dočaravaju nam Keira Knightley i James McAvoy.
Recept
Supa sa lukom i šampanjac. Probajte!

Ljubavni sastanak (The Appointment, 1969)
Ljubomora je uobičajeni sastojak u mnogim ljubavnim pričama. Nepoverenje i sumnja između Omara Sharifa i Anouk Aimée pretvaraju se u pravu umetnost u Ljubavnom sastanku. Ovaj neobičan film oduševiće vas portretom Italije šezdesetih godina prošlog veka.
Recept
Ostavite pribor za pecanje, sedite u kola i odvezite se na obalu mora.