Najbolji jesenji filmovi su poput omiljenog džempera - topli, umirujući i prijatni. Kada stignu prve kiše i niske temperature, omiljena kućna razonoda glasi ovako: ušuškati se ispod najmekšeg ćebeta, pripremiti topli napitak te lagano uživati u gledanju filmova koji su nam, iako smo ih možda već gledali, i dalje podjednako magični.

Neki od njih su stari, neki novijeg datuma, ali svi nas uvode u dobro raspoloženje, uz mrvu melanholije. Od klasičnih filmova za Noć veštica do omiljenih romantičnih komedija, donosimo vam nekoliko naslova uz koje ćete sigurno uživati, bilo da ih gledate prvi ili stoti put.

Mona Lisa Smile (2003)

U ovom filmutalentovana glumačka postava uključuje Juliu Roberts, Juliu Stiles, Maggie Gyllenhaal i Kirsten Dunst. Radnja prati mladu, progresivnu profesorku istorije umetnosti, Katherine Watson (Julia Roberts), koja predaje na koledžu Wellesley 1950-ih godina. Tokom jedne školske godine, Katherine izaziva društvene norme, podstičući svoje studentkinje da se usredsrede na lične ciljeve. Basic empowering!

Knives Out (2019)

Ovaj film donosi jesenju atmosferu i neke od najpoželjnijih pletenih komada ikada viđenih na ekranu. Tu je preveliki pleteni džemper Harlana Thrombeya (Christopher Plummer), koji nosi dok planira pljačku svoje porodice. Marta (Ana de Armas) nosi masivni ljubičasti kardigan tokom istrage o ubistvu svog bivšeg šefa. Ipak, najpoznatiji je kremasti džemper Chrisa Evansa, koji je postao inspiracija za mnoge memeove na društvenim mrežama. Zapisujemo na našu rewatch listu!

Kramer vs. Kramer (1979)

Joanna Kramer (Meryl Streep) vraća se u život svog otuđenog supruga Teda (Dustin Hoffman) i sina Billyja (Justin Henry) nakon više od godinu dana odsustva. Jesenja atmosfera Njujorka služi kao pozadina njihovoj borbi za starateljstvo, koja preti da naruši novu normalnost između Teda i Billyja. U emotivnoj sceni u Central Parku, okružen opalim lišćem, Ted obaveštava Billyja da bi uskoro mogli živeti odvojeno, na šta dečak srceparajuće odgovara: „Tata, kad budeš usamljen, možeš me jednostavno nazvati, u redu?“ Spremite maramice, za svaki slučaj.

When Harry Met Sally… (1989)

Film koji se smatra esencijom romantične komedije opstaje na top-listama iz mnogo razloga. Ipak, poslednjih je nekoliko godina postao i svojevrsni sinonim za jesenju sezonu. Režiser Rob Reiner i direktor fotografije Barry Sonnenfeld pobrinuli su se da glavni par, kog igraju Billy Crystal i Meg Ryan, ostane savršeno stilizovan za jesen, dajući filmu opšti osećaj udobnosti. Tu je lišće koje uokviruje Carrie Fisher dok pregledava svoj Rolodex tokom ručka u Central Park Boathouseu, privlačnost matzo supe iz Katz's Delija u onoj poznatoj sceni iz restorana i, naravno, Harryjev pleteni džemper.

Silver Linings Playbook (2012)

Skoro cela radnja drame Davida O. Russella odvija se tokom jeseni, što je dodatno naglašeno zapletom koji se vrti oko američkog fudbala i Philadelphia Eaglesa. Dok Robert De Niro posvećuje svoje dane kockanju, njegov sin Pat Jr, kojeg glumi Bradley Cooper, šeta kvartom sa Tiffany (Jennifer Lawrence), mladom udovicom koja ga angažuje kao plesnog partnera za takmičenje. Njihova konačna romansa počinje na Noć veštica...

 Izvor: Elle/Storybook/Natalija Knežević