Kompanija “Porsche” svake godine sa posebno odabranim modelima automobila poseti nekoliko evropskih gradova, a predstavnici za Srbiju i Crnu Goru upriličili su veliki i prestižan događaj na obali Jadrana i visokim brdima Crne Gore prilikom kojeg smo doživeli iskustvo kakvo se pamti celog života.

“Porsche Srbija i Crna Gora” po drugi put je manifestaciju “Porsche Road Tour” realizovala u Crnoj Gori, te svoje najaktuelnije modele vozila predstavila kupcima, gostima, ali i novinarima sportskih i zabavnih rubrika. Prilikom ovogodišnje ture izložena su 15 automobila različite preformanse, jačine i specifikacija, a mi smo imali čast da isprobamo svaki od njih.

image00011.jpeg
Privatna arhiva 

Program je počeo u hotelu AMI u Petrovcu sa pet zvezdica gde smo se smestili u izuzetno komforne sobe, te uživali u neverovatno profesionalnoj usluzi I ljubaznosti, ali i na kratko odmorili od puta u jedinicama sa pogledom na more. Nakon predaha usledila je zajednička večera. Iskoristili smo slobodno vreme za uživanje u mediteranskim specijalitetima, ali se i bolje upoznamo sa predstavnicima “Poršea”, kao i instruktorima koji su se trudili da sa svakim razmene nekoliko reči, tako i dodatno utople naš boravak sa njima.

Već ujutru dočekao nas je nesvakidašnji prizor ispred hotela – svih 15 različitih modela Porsche-a bili su parkirani u ulici, te su kako mi, tako i turisti i prolaznici mogli napraviti nekoliko fotografija. Svaki automobil bio je na prvu poseban po svom izgledu, naročito bojama koje se ne mogu sresti u svakodnevici. Prolaznici su zastajali, uživali I posmatrali svaki od njih, dok smo se mi spremali da otpočnemo svoju rutu.

Na samom početku “Porsche Road Tour-a” obavili smo kratak brifing prilikom kojeg smo se upoznali sa instruktorima, vozilima kojima ćemo upravljati, ali i pravilima ponašanja. Generalni direktor Miloš Vujanović poželeo nam je dobrodošlicu, potom ukratko objasnio kuda ćemo se kretati, ali i koje znamenitosti Crne Gore ćemo obići i posetiti u pauzama.

image00004.jpeg
Privatna arhiva 

Vožnju smo započeli u Petrovcu, kretajući se glavnom magistralom ka Budvi, vozeći put Cetinja, Ivanovih korita, Njeguša i Rijeke Crnojevića. Na nekoliko mesta zastajali smo kako bismo razmenili utiske, fotografisali se, ali i zamenili vozila kako bi svačiji užitak bio sveobuhvatan i na vrhuncu.

Najveću pažnju privukla su dva modela Poršea – 911 Turbo S i Cayenne E-Hybrid Coupe.

Porše 911 Turbo S smatra se jednim od najsavršenijih modela koji su proizvedeni u njihovoj fabrici. Takođe, na tron ga lansiraju i neverovatnih 650 konja, ali i izuzetan i komforan enterijer. Mi smo imali priliku da se upoznamo sa, može se reći, onim i za oko najlepšim.

“Frozen blue” je boja koja je ovaj model postavila u centar pažnje svakoga ko ga je ugledao. Ovaj lepotan nalazio se maltene na čelu naše kolone, tik iza vozila kojem je upravljao jedan od instruktora, bivši I jedan od najpoznatijih srpskih automobilista Andrej Kulundžić.

Ono što ovaj automobil, takođe, izdvaja jeste sposobnost da, kako kažu njime možete voziti i “na kraj sveta”. 911 Turbo S zasigurno ruši sve predrasude, a ovom prilikom dokazao nam je da sa lakoćom možete preći oko 165 kilometara puta – kako magistralnim, tako sporednim, ali i prilično neravnim.

image00012.jpeg
Privatna arhiva 

Porsche Cayenne E-Hybrid Coupe izdvojio se po gracioznosti, ali i tome što je jedini električni automobil ove rute. Mnogi bi se složili da se filmska replika “ne čuje se, a radi” i te kako može pripisati i ovom modelu.

Izuzetno prostran i uduban, sa još svojih preko 460 konjskih snaga doprineo je tome da pomenutu dužinu rute i ne osetimo.
Prilikom “Porsche Road Tour-a” dodatno zadovoljstvo pričinjava činjenica da za samo nekoliko sati možete isprobati najbolje modele ove kompanije Taycan, Macan, Panamera bili su još samo neki od 15 modela kojima smo upravljali tog dana.

image00005.jpeg
Privatna arhiva 

 Ipak, pored vožnje automobilima, uživali smo i van njih!

Čelnici kompanije “Porsche Srbija i Crna Gora” potrudili su se da nam ulepšaju boravak i organizovanom posetom Lipskoj pećini koja se nalazi na nešto više od 500m nadomorske visine. Lipska pećina je zaštićeno prirodno dobro i jedan od najvećih speleoloških objekata sa sistemom od 2,5 km kanala, dvorana i galerija koje je čine nezaobilaznom atrakcijom Crne Gore. Obučeni vodiči sproveli su nas kroz podzemni svet i svaku odaju pećine čije je otkrivanje naredio Petar II Petrović Njegoš.

pecina.jpg
Privatna arhiva 

Nakon posete pećini i zajedničkog ručka uputili smo se nazad put Petrovca gde smo turu završili tamo gde smo je i započeli. U hotelu AMI dočekali su nas uz osmeh, kafu i posluženje, a nakon razmenjenih utisaka kako između sebe, tako i sa predstavnicima kompanije usledila je dodela sertifikata.

U prelepoj bašti hotela, pored velikog bazena svako od nas dobio je personalizovano priznanje velike kompanije “Porsche” za uspešno učestvovanje u “Road Tour-u 2022”, kao i pokazan visok nivo profesionalizma.

Sam sertifikat je kruna iskustva kakvo se pamti celog života, a mi uz dozu nestrpljenja jedva čekamo da vas izvestimo o narednom druženju sa “Porsche-a”.

Privatna arhiva Pogledajte kako smo se proveli u Crnoj Gori.