Svi koji imaju suvu kožu znaju da zimski period ume da bude posebno grub prema njima. Tada se perutanje pojačava, koža gubi veću količinu vlažnosti, a svrab kože je naročito pojačan usled nošenja garderobe od poliestera. Sve ovo vodi ka primetno suvoj koži, ali i pojavi ekcema, dermatitisa i slično.

Ono što je važno, reći ćemo odmah na početku - rešenje postoji. Suvoj i nadraženoj koži neophodna je linolna kiselina. To je esencijalna kiselina koju naše telo ne proizvodi, a potrebna nam je jer je gradivni materijal zdrave kože. Zbog toga je ključni izbor kada govorimo o dnevnoj rutini.

Šta je linolna kiselina?

Ona podstiče prirodni proces regeneracije, a ono što je izuzetno važno tokom zime - čuva vlagu u dermisu. U pitanju je masna kiselina koja gradi zaštitni, tzv. hidrolipidni sloj kože. Prethodnih godina smo naučili da su dobre masti izuzetno zdrave po opšte zdravlje. Kako ih treba uključiti u dijetu za zdrav kardiovaskularni sistem, tako ih treba uključiti i u negu tela.

Omega 6 masne kiseline su poznate kao vitamin F, što je skraćenica za fat (masti). Nalaze se u prirodi, u uljima čička, kikirikija, badema, ulja žutog noćurka, kao i u arganovom, suncokretovom i bundevinom ulju.

linola_pr_elle_zena.jpg
Promo 

Kako masti obezbeđuju hidrataciju?

Ovde se krije dosta jednostavno objašnjenje. Kada barijera nije oštećena i kada ima zaštitu, vlaga ostaje unutra i ne dolazi do dehidratacije. Linolna kiselina, zapravo, pravi tu barijeru i zaključava vodu ispod kože, sprečavajući isušivanje i ljuspanje.

Kako obezbediti direktan unos linolne kiseline?

Prirodna ulja možete nanositi na telo, ali preporuka dermatologa je da birate kreme iz medicinske kozmetike, koje su napravljene pod budnim okom stručnjaka. Zašto? Koža tako ima mogućnost da instant upije sve neophodne sastojke i da ih direktno iskoristi za regeneraciju.

Linolna kiselina u formulacijama medicinske kozmetike će pružiti zaštitu i oporavak kože, a sa druge strane, učiniti je mekanom i elastičnom.

Linola linija je jedna od cenjenih u području medicinske kozmetike kada je u pitanju nega suve kože sklone crvenilu i simptomima ekcema, atopijskog ili seboroičnog dermatitisa.

linola_elle_tusiranje.jpg
Promo 

Kada je vreme za uvođenje linolne kiseline?

Kratak odgovor je - uvek. Ipak, zimski period je vreme kada ona treba da bude aktivnije uključena u negu. Kvalitetna medicinska kozmetika je najbolji izbor za decu i odrasle, jer ste tada sigurni da krema koju mažete, ili gel za tuširanje koji koristite - neće izazvati iritacije.

Poželjno je kombinovanje Linola losiona i Linola gela za pranje lica i tuširanje, jer oni predstavljaju odličnu kombinaciju za smanjenje crvenila, isušivanja i ljuspanja kože. Ovi proizvodi su bez parabena, mineralnih ulja i silikona. Kada je barijera oštećena, izuzetno je važno da koristite medicinsku kozmetiku koja će je oporaviti, a ne naneti dodatnu štetu. Birajte onu negu sa kojom ćete se osećati bezbedno i koja će vam pružiti rezultate onakve kakve ste želeli.