Na izložbi će biti predstavljeni minimalistički, portretni i crno-beli radovi koji označavaju karakterističan umetnički potpis Nemanje Maraša. Posetioci će imati priliku da dožive fotografiju kao savremeni medij na kom se odigrava sinteza emocija, misli i psihološkog stanja kako fotografisanog subjekta, tako i umetnika iza kamere. Ove portretne fotografije predstavljaju belešku između estetskog i transcendentnog, pri čemu im crno-beli efekat pruža izvesnu prefinjenost, ali i dinamiku.

SVETLANA BJELAN.jpg
Nemanja Maraš 

Otmenost i poetiku ovih crno-belih radova prepoznaje istoričar umetnosti Drago Rakočević: „Vodeći se premisom da crno-bela fotografija nosi vanvremensku notu koja jednostavno ne može da se dočara kroz fotografije u boji, u svom osobenom izboru likova, studijskog ambijenta, događaja, autor postiže eleganciju svog izražavanja. Kroz jednostavnost i čistinu bele pozadine ističe oblike, teksture, nijanse i detalje“.

Forma ovih fotografija je ono što oblikuje njihovu emocionalnu i intelektualnu suštinu. „Drevno osećanje da je meko svetlo koje umetnik koristi povezano sa mudrošću i božanskim atributima kroz kontrastnu sferu, konačno potvrđuje sugestiju o nevidljivim energijama. U određenim momentima u procesu stvaranja bez jasne vizije slike, u osećanju za estetski prihatvljivo - autor dobija upravo bit portretisanih“, zaključuje istoričar umetnosti Drago Rakočević.

ANA MANDIC 2.jpg
Nemanja Maraš 

Izložbu „Humans“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 21.12.2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

 Nemanja Maraš je rođen 1989. godine u Beogradu. Osnovne studije završio je 2012. godine na odseku Primenjena grafika – smer fotografija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a master studije digitalnih umetnosti završio je 2019. godine na Fakultetu za medije i komunikacije. Sarađivao je sa brojnim modnim dizajnerima, muzičarima, glumcima, reklamnim agencijama i nevladinim organizacijama. Vanredni je profesor na Institutu za umetničku igru, a bio je gostujući predavač na Fakultetu za medije i komunikacije. Član je ULUPUDS-a i prvi je srpski Sony Imaging Ambassador.

INSTA HUMANSa copy.jpg
Nemanja Maraš