Nekoliko stotina dece učestvovalo je na radionicama u okviru National Geographic festivala za decu koji je podržao BIG FASHION šoping centar! Crtali su, lepili su, računali na abakusu, mešali tajne sastojke, sami pravili robote koji crtaju, plesali i čitali.

U misiji da podstaknemo decu da zavole nauku i svet oko sebe, pomogli su nam brojni saradnici i prijatelji!

STF_1224.jpg
Stefan Stojanović 

Na stolu Generali Osiguranja punom recikliranog repro materijala – kutija od jaja, folija, papira – vredni prsti lepili su i seckali, a pod njihovim rukama nastajali su roboti, vanzemaljci, rakete, avioni… Uz handcraft animatorku koja im je pomagala, deca su stvarala bića iz mašte.

U kutku Generali Osiguranja bilo je još zabave! Deca su rešavala kviz na tač televizoru, a za svakog učesnika ili učesnicu bio je spreman i poklon!

STEF1560.jpg
Stefan Stojanović 

STF_0868.jpg
Stefan Stojanović 

STF_1111.jpg
Stefan Stojanović 

STF_1152.jpg
Stefan Stojanović 

Sa radionicom nam se pridružio i tim Mi Robotika! Ovaj tim studenata Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu pobedio je na međunarodnom takmičenju Eurobot, a robote sa kojima su odneli pobedu, doneli su deci da ih isprobaju. Dok su deca ispitivački zagledala robote, momci i devojke iz Mi robotike su im strpljivo objašnjavali sve što ih je zanimalo o procesu nastanka robota.

STEF1602.jpg
Stefan Stojanović 

STEF1688.jpg
Stefan Stojanović 

Na festivalu nam se pridružila i škola intelektualnih veština Brain o Brain sa svojim poznatim ABAKUSOM, internacionalnom računaljkom na kojoj se izvođenjem aritmetičkih operacija razvija fokus, koncentracija, brzina razmišljanja, percepcija i vizualizacija. Oni su doneli i ARCHIE PLAY CONSTRUCTOR set za otvorenu igru i gradnju kuća koja sadrži 50 elemenata.

STEF1750.jpg
Stefan Stojanović 

STEF1694.jpg
Stefan Stojanović 

Bio nam je tu i Malac genijalac, internacionalni edukativni sistem namenjen zdravom razvoju dečijeg mozga. Oni za naše školarce, ali i svu ostalu radoznalu decu pripremili tri radionice. NUMICON popularan širom sveta, zahvaljujući konceptu u kome se proces učenja i razumevanja matematičkih pojmova odvija kroz dodir, slike i igru; MENATALNU ARITMETIKU program kojim se podstiče aktivacija obe moždane hemisfere i postiže bolji uspeh u školi; i radionicu MALAC SVEZNALAC, kojom se kroz crteže, mozgalice, pitalice, slike i grafičke prikaze podstiče radoznalost, kreativnost i intelektualni razvoj.

STF_0958.jpg
Stefan Stojanović 

STF_1231.jpg
Stefan Stojanović 

Svoje radionice na našem festivalu imao je i Centar za promociju nauke. Na jednoj od njih - CRT-BOTOVI - pravili smo jednostavne i zabavne robote. Ove male mašine nisu bile baš sposobne da razmišljaju, ali su se šašavo kretale po papirima i ostavljale tragove. Praveći ove robote naučili smo šta su to strujna kola, čemu služe elektromotori i kako rade baterije.

Druga radionica Centra za promociju nauke Da li me to moje oči varaju?, pokazala je deci koliko zapravo možemo verovati našim čulima. Mališani su testirali svoj mozak i svoje oči. Zapitali se kako znamo šta je svetlo, a šta tamno? Kako mozak zna šta je veliko, a šta malo i kako oči vide boju.

STEF1846.jpg
Promo 

Dim, pena, boje, rekacije… Tako se kuvalo u Naučnoj kuhinjici dok su deca priprema uzbudljive kesperimente koji će im pomoći da bolje razumeju gradivo u školi.

STF_1202.jpg
Stefan Stojanović 

STF_1190.jpg
Stefan Stojanović 

STEF1737.jpg
Stefan Stojanović 

Mali genijalci moraju da neguju i kulturu čitanja, a mi smo ih na to podstakli u našem NatGeo kutku za knjigu gde je spisateljica Natalija Draganović, čitajući odlomke iz njene knjige "Laura i njena čarobna olovka" u izdanju Lagune, decu vodila na uzbudljiva putovanja sa glavnom junakinjom.

STEF1778.jpg
Stefan Stojanović 

A na putovanje smo išli i u čarobni svet minerala! Na radionici EKSPERIMENTALCI U SVETU MINERALA deca su se upoznala sa zbirkom od 40 raznovrsnih minerala i kristala kao i načinom pojavljivanja, razaznavanja i korišćenja minerala i kristala u svakodnevnom životu. Eksperimentalci su naučili kako da oboje halit (kuhinjska so), a te različite boje su u transparentnom laboratorijskom posuđu napravile jedinstvena umetnička dela.

STEF1522.jpg
Stefan Stojanović 

STF_1025.jpg
Stefan Stojanović 

Ovu radionicu realizovao je Naučno-obrazovni centar za decu i mlade i sufinansirana je od strane Grada Beograda, Kancelarija za mlade.

I kako da sve prođe bez žurke? Zato nam jednu priredio Dečiji grad! I to ni manje ni više nego Minecraft žurku – lutriju gde svi pobeđuju! Škola programiranja KIBERone uvela decu u Mincraft svet kroz kviz, animaciju i zabavu, a bilo je tu fotografisanje sa Stivom iz Minecraft sveta!