Rak dojke jedan je od najčešćih tipova karcinoma među ženama širom sveta. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji se na godišnjem nivou u proseku registruje 4.480 obolelih žena od raka dojke. I to nisu samo brojke. To su nečije sestre, majke, bake, tetke, strine, prijateljice... Jedini način koji možemo da promenimo statistiku nabolje jeste rano otkrivanje.

Glavna.jpg
Stefan Stojanovic/Stefan_Stojanovic 

Preventivni pregledi igraju ključnu ulogu, jer ranim otkrivanjem bolesti povećavamo šanse za uspešno lečenje i oporavak. Oni nam omogućavaju i edukaciju žena o značaju zdravog načina života i redovnih kontrola. Promovisanje svesti o raku dojke i važnosti preventivnih pregleda pomaže u smanjenju stope smrtnosti od ove bolesti, a to je najbolje pokazao Panel koji je organizovala kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

2.jpg
Stefan Stojanovic/Stefan_Stojanovic 

Panel je održan povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv rake dojke. Eminentni stručnjaci govorili su o novim inovativnim lekovima koji se od kraja prošle godine nalaze na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Najsavremeniji lekovi za lečenje onkoloških oboljenja, među kojima je i karcinom dojke, biće dostupni od juna 2024. godine.

1 (3).jpg
Stefan Stojanovic/Stefan_Stojanovic 

"Republički fond za zdravstveno osiguranje je prepoznalo značaj inovativnih lekova i poslednjih godina kontinuirano se ulaže sve više novca. Od 2017. godine, htela bih da naglasim, da smo do danas na listu stavili 96 inovativnih lekova za različita oboljenja. Na novoj listi imamo 22 leka, od toga je 17 za onkološke pacijente, a 5 za karcinom dojke. Dostupnost lekova je velika", rekla je dr Mirjana Uzunović Mako, direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite.