Iako poznatim odmaralištima širom Grčke i Španije ne možemo zameriti ništa što se tiče bistrog mora i uređenih plaža, pa i odličnih morskih restorana i sjajnog noćnog života, tu je jedan značajan detalj koji ipak nedostaje i kojim se može pohvaliti isključivo jadransko primorje.

U pitanju je prirodno šumovito okruženje, koje doživljaj odmora na moru čini još prijatnijim, ali i blagotvornijim za čitav organizam.

Naime, mesta na Jadranu najčešće se ističu bogatim borovim šuma, koje su karakteristične isključivo za ovaj deo Mediterana. Pored toga što pravi odličan prirodni hlad, borovina utiče povoljno i na disajne puteve, naročito u kombinaciju sa slanom vodom, a u većini ovih mesta tu su i brojne druge biljne vrste koje su pravi blagoslov za zdravlje.

Naravno, pored toga što će biti dovoljno da bukvalno samo udišete ovaj vazduh po ceo dan, plivate i sunčate se, pa da se već osećate preporođeno, Jadran se diči i ušuškanim starim gradovima koji mu daju poseban šarm.

Ipak, ukoliko ste od onih kojima je važno isključivo mesto na kome ćete provoditi većinu vremena, a to je svakako na plaži, onda obratite pažnju ne neke od ovih lokacija, koja se mogu pohvaliti kristalno čistom vodom, a poneke i mekim, skoro belim peskom, kao i odlikovanjem u vidu prestižne plave zastavice.

Plava zastava dodeljuje se na godišnjem nivou i predstavlja međunarodno priznanje za izuzetno očuvanje okoliša, garantujući čistu vodu, kao i samu plažu, ali i samo uređenje, pa i uslugu.

Većina plaža na ovoj listi može se pohvaliti upravo ovim zavidnim priznanjem. 

1. Plavi horizonti - Crna Gora

Plavi horizonti se nalaze u dnu uvale Pržno koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštice, kao i na Crnogorskom primorju. Nalazi se na otvorenom moru, uz istoimeni hotel sa sitnim (lekovitim) peskom. Posebnu vrednost plaže čine maslinjaci i borova šuma u čijoj hladovini uživaju brojni kupači. Plitko dno pruža se daleko u more pa je pogodno za decu i neplivače, duga je 350 m.

2. Uvala Čikat, Hrvatska

U severoistočnom delu Jadranskog mora smestio se kvarnerski zaliv, a u njemu nekolicina ostrva koja se mogu pohvaliti veličantsvenom prirodom i rajskim plažama. Lošinj se ističe kao onaj sa najzavidnijim prirodnim bogatstvima, koja su od ovog ostrva načinila i svojevrsnu vazdužnu banju. Na plažama Punta, Veli Žal i Sunčana uvala plava zastavica se vijori iz godine u godinu, dok se uvala Čikat na Malom Lošinju diči posebnom intimom i lepotom, zahvaljujući bujnoj vegetaciji koja je okružuje, ali i komšiluku u kome blistaju neki od najluksuznijih hotelskih kompleksa Mediterana.

3. Zlatni rat, Hrvatska

Bol na Braču, spada u malecke gradove na hrvatskom primorju i sigurno ne bi bio toliko poznat i popularan među turistima da nije nje - veličanstvene šljunkovitee plaže Zlatni rat koja je sigurni smo najpoznatija i najfotografisanija plaža na Jadranu zbog izrazite atraktivnosti. Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500m u more. Pod uticajem vetrova, talasa i morskih strujanja vrh „Zlatnog rata“ stalno menja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovo zanimljivim. Taj predeo je inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mesto surfera i kite-surfera iz celog sveta. Plaža Zlatni rat udaljena je svega 2km od Bola. 

4. Rajska plaža, Hrvatska

U mestu Lopar na osrtvu Rab, skriva se pravi dragulj, peščana Rajska plaža dugačka gotovo kilometar i po. Zbog kvaliteta životne sredine i čistoće, plaži je dodeljena Plava zastava, sertifikat Fondacije za ekološko obrazovanje. Budući da nema tuševe, restorane, barove i sportske terene duž obale, Rajska plaža je idealna za ljude koji vole da uživaju u prirodnim lepotama.

5. Dermi, Albanija

Dermi možda nije stilizovano mesto, ali svakako nudi jedinstven rustični šarm. Ovo južno albansko selo, nalazi se na tri sata vožnje od Tirane, a pored glavne plaže, postoje i one koje su malo dalje, ali su i mnogo lepše. Pitajte lokalno stanovništvo za pravac i uputite se ka ovim divnim predelima.

6. Kraljeva i Kraljičina plaža, Crna Gora

Mesto Miločer se nalazi u neposrednoj blizini Svetog Stefana. Sa velikim brojem retkog rastinja, predivnom plažom. Između ova dva mala mesta se nalaze kraljeva plaža i kraljičina plaža koja važi za jednu od najlepših plaža na Mediteranu. To je mala plaža, duga oko 200 metara, sa čempresima i maslinama u zaleđu, smeštena ispred letnje rezidencije kralja Nikole, koja je dobila ime po tome što je bila omiljeno letovalište porodice Karađordjević.

7. Jaz, Crna Gora

Plaža Jaz nalazi se na 2,5 km od Budve u pravcu Tivta, sa dve peščane plaže, ukupne dužine 1200 m. 2015. godine vodeći svetski turistički vodič, Lonely Planet, nakon posete Sea Dance festivalu, uvrstio je plažu Jaz na prvo mesto liste deset najboljih evropskih plaža koje treba neizostavno posetiti. Takođe i sama Budva je navedena kao turistička destinacija sa najjepšom plažom u Evropi i to ispred Portugala, francuske Korzike, Sardinije, Velike Britanije, Menorke u Španiji, Grčke i Litvanije.

8. Saharun, Hrvatska

Na severnom delu ostrva Dugi otok nalazi se ova prelepa, 800 metara dugačka peščana plaža. Okružena borovom šumom, Saharun plaža je idealna destinacija za parove, a njeno kristalno čisto more će privući i ljude sa decom. U večernjim satima, plaža menja lice i služi kao mesto za okupljanje i zabavu mladih.

9. Slanica, Hrvatska

Slanica se nalazi na ostrvu Murter i to je jedna od najlepših plaža u Hrvatskoj. Važi za veoma popularno turističku destinaciju zbog svog plitkog nivoa mora, kao i zabavnog sadržaja u okolini.

10. Veliki Pijesak, Crna Gora

Dobra Voda je malo i mirno turističko mjesto. Samo na par minuta od mesta nalazi se plaža Veliki Pijesak, a meštani je nazivaju pravim blagom. Možda zato što je okružena maslinama i poznata po lepoti i čistoći vode. Njena poseba specifičnost leži u tome što u dubini mora izvire slatka voda, koja se meša sa slanom i daje neobično svetle tirkizne tonove.Zbog takve boje,i tih slatkih izvora mesto je i dobilo naziv Dobra Voda.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/