San Francisko

Često ga proglašavaju najzelenijim gradom u Sjedinjenim Državama, a za to postoji dobar razlog. Pioniri pokreta održivosti prognali su plastične kese još 2007, a imaju ambiciju da budu prvi grad sa nula otpada već 2020. Uz to, on je centar trenda „jedi lokalno“.

Hotel

Zetta

Ovaj hotel na Union Squareu ostaje zelen ne samo zbog programa čuvanja vode i energije i reciklaže, već i zbog toga što svest o čuvanju okoline podiže i time što poklanja 10 dolara kredita u minibaru za sve one koji odbiju sobaricu - što je podsticaj da sami spremite svoj krevet.

Vintage

Wallflower

U vlasništvu dve žene, Wallflower poseduje kolekciju neverovatnih komada odeće i nakita iz sedamdesethih godina prošlog veka. Dostupni su i u boemskoj radnji u srcu Mission Districta u San Francisku: tamo se može naći i odeća koju je dizajnirala jedna od vlasnica, Victoria, kao i linije koje su proizveli sami lokalni dizajneri.

Koncept

March

Dizajnerska radnja March bazira se na nameštaju i pokućstvu, ali ima i kulinarske robe. Sve je unikatno dizajnirano i lokalno proizvedeno. I, jesmo li rekli: fantastično?

Restoran

The Perennial

Ovde je održivost način života, što se vidi po njihovoj sopstvenoj bašti u kojoj uzgajaju povrće i recikliranim ostacima hrane koji se koriste kao đubrivo. Čak i kad chef Shris Kiyuna dimi hranu, za to koristi svaku ljusku oraha koja je ostala na nečijem tanjiru. Ikona Zelenog pokreta.

foto: Courtesy

Poslastica

Samovar tea bar

Ovo mesto ima strastven pristup organski uzgajanim čajevima, a sa ništa manjom posvećenošću podržava male proizvođače ove biljke i razvoj održivosti u proizvodnji. Ovde se ohrabruje ostavljanje tehnološkog napretka pred vratima lokala kako bi se bilo prisutno u sadašnjem trenutku i uživalo u socijalnim prednostima koje nudi ispijanje čaja.

Wellbeing

SenSpa

Gradovi imaju ubrzan puls, ali SenSpa nudi protivotrov za žurbu i stres. Sa švedskim tušem i sobom sa eukaliptusovom parom, kao i kafeom u kom se služi lagana i zdrava hrana, SenSpa je savršeno mesto za ponovni susret sa sobom i prirodom.

Panorama

Golden Gate park, De Young muzej, Kalifornijska akademija nauka

Golden Gate park je jedan od najodrživijih parkova u Sjedinjenim Državama, a ima još mnogo toga da ponudi. Posetite De Young muzej lepih umetnosti, čija je nova zgrada sklopljena od recikliranog bakra. Tačno naspram njega je Kalifornijska akademija nauka sa čuvenim unikatnim mobilnim vrtom na krovu i inovativnom izolacijom od recikliranog starog džinsa.

foto: Profimedia

Koja su preostala dva eko-grada pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

Kopenhagen

Evropska Zelena prestonica iz 2014. i dalje se kreće napred, težeći da postane prvi glavni grad bez ugljenika do 2025. Danci zaista znaju štošta o održivosti, pošto su prva država na svetu koja je u Ustav implementirala zakone o očuvanju životne sredine još 1971. Sa 88 odsto organske hrane u javnim ustanovama i ogromnih 71 odsto hotelskih soba koje imaju eko-sertifikat, za ovaj grad zaista se može reći da je evergreen.

Hotel

Manon les Suites by Guldsmeden Hotels

Guldsmeden hoteli, pioniri održivosti u svetu ugostiteljstva, toliko su iskusni u eko praksi da za sebe tvrde da su druga priroda. Ovo iskustvo omogućuje im da se sada u potpunosti fokusiraju na ono što je najvažnije - doživljaj gosta. Sedite u boho-chic vrt pored bazena da to proverite.

Vintage

Episode

Second hand i vintage kupovina jedan su od najlakših (i najpotcenjenijih) načina da smanjite svoj karbonski otisak na planeti. Episode je pun eklektičnih vintage komada po pristupačnim cenama. Čista win-win situacija.

foto: Courtesy

Koncept

Aiayu

Savršeno mesto za posteljinu, džempere, majice i sve one udobne stvari od elegantnih prirodnih materijala. Ovdašnja nula-otpada politika znači da koriste sve ostatke tkanine pretvarajući ih u kul unikatne predmete, držeći ih podalje od prirode.

Restoran

Kadeau

Sa dve Michelinove zvezde, kuhinja Kadeaua bazirana je na prirodnim proizvodima Bornholma, malog danskog ostrva koje je postojbina ovog restorana. Ne propustite njihove sokove, a ni neuobičajene ali preukusne mikseve sezonskog bobičastog voća i povrća. Večerati ovde znači proživeti jedno divlje iskustvo.

foto: Courtesy

Wellbeing

Ulična joga

Street yoga će vas sasvim sigurno obradovati, a najbolje od svega je što nema potrebe za prijavljivanjem ili zakazivanjem. Kad je sunčano, svi dograbe svoje prostirke i odjure u najbliži park da odrade svoj pozdrav suncu... na suncu.

Poslastica

Social Foodies

Ovaj jednostavni koncept sam sebe naziva „srećnom, nepretencioznom hranom“ i uživanje u čarima kafea objedinjuje sa pomaganjem ljudima u Danskoj i Africi. Možete biti sigurni da su farmeri od kojih se nabavljaju namirnice odlično plaćeni za svoj trud i mirne duše popiti svoju kafu.

foto: Courtesy

Panorama

GoBoat

Izvucite maksimum iz plovnih puteva Kopenhagena iznajmivši jedan od čamaca na solarni pogon u GoBoatu. Ne treba propustiti piknik u njemu na priručnom stočiću uz istraživanje brojnih kanala ovog grada.

PageBreak

Singapur

Uprkos pomanjkanju prirodnih resursa, Singapur je sebi obezbedio mesto među 20 zemalja sa najefikasnijom regulacijom ugljenika, Sa 72 hektara parkova na krovovima i zelenim zidovima, poznat je i kao „Grad u vrtu“.

Hotel

Parkroyal

Ovo je doslovce hotel u vrtu - bujno zelenilo učiniće da potpuno zaboravite da ste u gradu. Parkroyal sakuplja kišnicu, reguliše potrošnju energije i dobio je nagradu za svoju inovativnu upotrebu solarnih panela. Bukvalno - oaza u gradskoj panorami.

foto: Courtesy

Vintage

Nešto staro, nešto novo

Something Old Something New jeste lanac prodavnica širom Singapura koji nudi sve vrste second-hand odeće i aksesoara, a deo prihoda odvaja u dobrotvorne svrhe.

foto: Profimedia

Restoran

Mahota Commune

Ova komuna objedinjuje farmu, restoran, biošpajz, prodavnicu i wellness, kao i centar za različite vrste obuke i pomoći. Na farmi uzgajaju organske proizvode kojima opskrbljuju restoran i prodavnice. To je ovde način života.

Poslastice

Apiary

Za istinsku poslasticu u ništa manje ukusno sređenom ambijentu svratite u Apiary, sladoledžinicu u kojoj se koriste samo kvalitetni, prirodni proizvodi, domaće pasterizovani, bez ikakvih veštačkih aditiva za ukus i boju.

foto: Courtesy

Wellbeing

Como Shambhala

Ovo je wellness centar koji veruje u holistički pristup zdravlju i kombinuje znanja Istoka i Zapada. Vredi probati njihovu jogu, pilates ili masažu.

Koncept

Amado Gudek

Amado Gudek dizajnira dragulje napravljene od eco-friendly biorazgradivih materijala, a ne postoje dva ista, pa ni slična komada. Dizajneri koriste manje dragocene materijale koji ne koštaju mnogo kako bi privukli više pažnje na ideju, dizajn i oblik.

foto: Courtesy

Panorama

Obalski vrtovi

Istražite Gardens by the Bay, poznate po „superdrveću“, uspravnim strukturama koje formiraju svetlosni spektakl, a ne propustite ni najveću staklenu baštu na svetu.

Tekst: Philippe Tretiack

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/