Istorija Berlina datira sve unazad do 12. veka, a iako se ostaci ove bogate carske istorije mogu videti u na brojnim lokacijama u gradu, danas je ovo metropola koja je ipak poznatija po savremenom dizajnu, i dinamičnom pristupu životu.

Isto tako, sa druge strane, u pitanju je grad koji poseduje bogatu urbanu kulturu i gradska središta koja se za nju vezuju svojim specifičnim izgledom i arhitekturom, a tu je i čitav niz bogatih zelenih površina koje zauzimaju praktično čitava prostranstva.

U pitanju je grad sa beskrajno fascinantnim stilom i eklektičnom modnom scenom, i možda se baš zbog toga na listama uvek nalazi među onim destinacijama, kojima se turisti uvek rado vraćaju.

Od modernih butika koji su trenutno najveći trend na sceni mode i dizajna, praktično bilo koje vrste, preko kuhinje koja se može pohvaliti onom visoko cenjene svetske klase, pa do istorijski važnih punktova koji se smatraju zaveštanjem ovog jedinstvenog grada, poznatog po svojoj vešto uklopljenoj različitosti.

Zato smo za vas izdvojili neka od naših omiljenih insajderskih mesta koja morate posetiti u Berlinu, ukoliko želite da doživite jedinstveno iskustvo koje ovaj krajnje nesvakidašnji grad pruža.

Kin Dee

Najnovija ponuda koja nam stiže sa menija modernih i vrlo popularnih berlinskih restorana, dolazi u vidu savremenog tajlandskog restorana, koji nudi tako reći vrlo elegantan meni, napravljen po uzoru na prepoznatljiv izgled samog grada. Ime restorana znači "Jesti dobro" i sasvim je sigurno da ćete ovde zaista jesti jako, jako dobro. Lokalni sastojci služe se u kombinaciji sa thai začinima, dok je sam izgled jela jedna potpuno posebna priča.

Daluma

Poprilično u koraku sa globalnim velnes trendovima, ovaj poprilično intiman cafe, nudi posetiocima vegansku i sirovu hranu, kao i sveže ceđene sokove, a nalazi se na Rosenthaler placu, izuzetno starom delu grada. Kao što se da zaključiti i po njihovoj veoma popularnoj Instagram stranici, ovo mesto je u potpunosti posvećeno zdravoj i super hrani, a to između ostalog podrazumeva musli sa probiotikom, açai kaše, te sokove od recimo fenomenalne kombinacije đumbira, limuna i kajanske paprike. U vreme pauze za ručak, ovaj restoran postaje krcat, ali to je sasvim razumljivo s obzirom da služi neke od najukusnih i najzdravijih obroka u gradu.

Berghain

Gde da počnemo? Ovaj klub je institucija, a njegovo ime legendarno je već decenijama unazad. U pitanju je preteča evropskih kultnih klubova čije radno vreme ne startuje pre ponoći, a ulaz podrazumeva neka od najtežih vrata u gradu - naći se iza njih može biti stvar sreće ili stvar veze. Muzika je glasna, svetla su slaba, a masa je sve samo ne obična. Ukoliko želite brz uvid u to šta berlinski noćni život čini čuvenim, ovo je vaša najbolja šansa da to saznate - samo nemojte da se pojavljujete pre dva ujutru.

Fragrances Bar

Priuštite sebi jedinstveno iskustvo, kakvo nikada do sada niste doživeli u ovom udobnom, seksi baru unutar Ritz-Carlton hotela, gde između ostalog možete probati neki od 15 koktela inspirisanih legenadrnim parfemima. Kombinujući neočekivane ukuse i aromem, te retke sastojke, svako piće pripremljeno je sa specijalnim house-made sirupom, a služi se u posebnoj čaši. U pitanju su kokteli inspirisani mirisima Jo Malona, Giorgio Armanija i l’Artisan parfemima, ali naš omiljeni je “Signorina” inspirisan Salvatore Ferragamo mirisom - načinjen od jasmina, džina sa ukusom ruže, te dodatkom vanila i pečuli sirupa. U pitanju je krajnje jedinstveno iskustvo, koje će oduševiti podjednako moden zaljubljenike i koktel entuzijaste.

Helmut Newton Fondacija

Na listi svakog poštovaoca modne fotografije ovo mesto je obeležno kao obavezno posetiti. U pitanju su kako kultna dela, tako i ona manje poznata, ali i ona do sada neprikazana javnosti, a tu je i fascinantna kolekcija radova njegove supruge June Newton.