Ko može da bude bolji vodič za ultimativna mesta koja treba posetiti u Parizu od samih lokalaca, pogotovo sada kada zvanično počinju Olimpijske igre 2024? Otkrivamo vam njihove savete za nezaboravnu pustolovinu u Gradu svetlosti.

CALI SISTERS

Kalifornijska kuhinja
www.thecalisisters.com

Za vitaminski branč ovo je mesto u kom ćete se sigurno osećati dobro i koje slavi različitost boja i ukusa, kao i zdrav kalifornijski način života. Pufnaste palačinke, sendviči sa jajima, ćufte, šakšuku ili čizkejk sa korom limuna. Boemski ciganski dekor podseća na Venice Beach sa ogromnim palmama i staklenim krovovima. Potpuno kul i opušteno!

ELI779554.jpg
MARTINS GERALDINE/ELLE FRANCE 

Candelaria

Meksička kuhinja
52, rue de Saintonge, 75003 Paris
www.candelaria-paris.com

Mali tacco restoran sa meksičkim klasicima i njihovim prepoznatljivim začinjenim zamrznutim margaritama, kao i specijalnom listom koktela Chrisa McNultyja. Začinite svoju nedelju nekim od njihovih specijaliteta sa brunch menija.

CLAMATO

Morska hrana
80, rue de Charonne, 75011 Paris
www.clamato-charonne.fr

Mesto koje svoje ime duguje veoma popularnom koktelu u Kvebeku, nekoj vrsti Bloodi Maryja sa sokom od školjki. Modernog dekora i kratkog menija koji se menja svake nedelje sa fokusom na more i povrće. Sa proizvodima odabranim sa velikom pažnjom i pripremljenim na najjednostavniji način.
Nema rezervacija: prvi dođete, prvi ćete biti usluženi!

The Crying Tiger

Thai Bistro
72, Rue du Cherche-Midi, 75006 Paris
www.thecryingtiger.fr

Evropski preokret u tajlandskoj kuhinji, koji se služi u tradicionalnom bistro restoranu sa pariskim duhom. Jela su praćena dozom thai začinskog bilja, što garantuje da je vaš obrok pun ukusa. Obavezno probati satai ražnjiće.

ELI779551.jpg
COURTESY/ELLE FRANCE 

DOUBLEVIE

Mediteranski
2, rue Poulet, 75018 Paris
www.doublevieparis.com

U srcu Monmartra, na nekoliko spratova, njihova izuzetna kuhinja sa predivnim gastronomskim jelima kao što su kroketi i goveđa kefta, savršeno dočarava ukuse Mediterana. Topla atmosfera i pažljiva usluga. Od srede do subote uživajte u baru u kom zabava počinje od 22.00!

ELI779552.jpg
SALVAING MATHIEU/ELLE FRANCE 

La Halle aux Grains

Francuska kuhinja
2, rue de Viarmes, 75001 Paris
www.halleauxgrains.bras.fr

Na trećem spratu Bourse de Commerce-Pinault Collection, Michel i Sébastien Bra pozivaju vas da otkrijete jela od suštinskog značaja povezana sa istorijom zgrade, nekadašnjeg Halle auk bles. Restoran-kafe prikazuje živahan duh, kako kroz dizajn, tako i kroz pejzaže. Od ponoći do ponoći, svakog dana u godini.

KBG BBQ GRILL

Korejska kuhinja
14, rue du Dragon, 75006 Paris
Ovaj korejski restoran nudi razne gastronomske doživljaje i varijacije roštilja od mesa i povrća, kao i bibimbape koji su proglašeni za najbolje u Parizu. The Cheese Lover i Entrecote bibimbaps su dva omiljena jela, a ako želite da odete na njihov roštilj, ne zaboravite da to napomenete pri rezervaciji.

Les Marches

Francuski bistro
5, rue de la Manutention, 75116 Paris
www.lesmarches-restaurant.com

Jedan od poslednjih „rutiera“ sa terasom, idealno smešten u podnožju Ajfelove kule. Tu ćete moći da probate ukusna jela u francusko porodičnom stilu, kao što su blanquette de veau, biftek au poivre i Iles flottantes aux pralines sa ukusom ruže. Mesto u ovom restoranu je garancija za fenomenalan, ali ne i preskup obrok.

MASLOW

Vegetarijsnsko-veganski
14, Quai de la Mégisserie, 75001 Paris
www.maslow-group.com

Potpuno vegetarijanski restoran koji služi raskošne porcije na velikoj terasi na Seni, gde ćete uživati tokom celog dana. Bez obzira da li tražite ručak, kafu i grickalice, večeru ili koktele, Maslow će vas potpuno oduševiti.

Mosuke

Fusion kuhinja
11, rue Raymond Losserand, 75014 Paris
www.mosuke-restaurant.com

Mory Sacko je novo čudo Fusion kuhinje u Francuskoj. Nedavno je dobio nagradu za mladog kuvara za 2021. od Michelin vodiča. U svom prvom restoranu Mory Sacko spaja različite kulture na jednom tanjiru, sa francuskim, japanskim i afričkim uticajima.

ELI779553.jpg
COURTESY/ELLE FRANCE 

PÈRE & FILS PAR ALLÉNO

Francusko-američka kuhinja
53-57, rue de Grenelle, 75007 Paris
www.perefilsparalleno.com

U šik četvrti Beaupassage, inspirisan američkim „zalogajnicama“ i pariskim bistroima, nalazi se mesto gde ćete probati najbolju street food kuhinju. Na meniju: hamburgeri poput Nikite (govedina iz Normandije, sir čedar...), savršeno uklopljeni sa vinom Pic-Saint-Loup. Ili Arsen, kuvan kao biftek au poivre, u kome ćete uživati uz Bordo. Lupin vegetarijanski hamburger (crni pirinač, cvekla...) sigurno će privući čak i one koji su mesožderi!

Le Petit Bouillon Pharamond

Francuska kuhinja
24, rue de la Grande Truanderie, 75001 Paris
www.petitbouillonpharamond.com

Putujte u prošlost uz tradicionalna francuska jela u restoranu u stilu Art Nouveau, koji je naveden kao istorijski spomenik. Otvoren 1879. godine, ne postoji „klasičniji“ od njega, sa gurmanskom hranom po ekonomičnoj ceni. Uživajte u njihovom Boeuf bourguignonu ili Confit de canardu (za manje od 13 evra). Dođite ranije jer često postoji red, ali ne i rezervacija.

LA PLAGE PARISIENNE

Francuska kuhinja
Port de Javel Haut, 75015 Paris
www.laplageparisienne.com

Reinterpretirajući proslavljeni guinguette, popularni kabare bar iz 17. veka u Francuskoj, predstavlja autentični ambijent na obali Sene. Prepustite se morskim plodovima, uz ostrige, lignje ili tartar od tunjevine, a tu su i jela od mesa. Birajte između velike svetle terase i raskošnog enterijera koji je ukrasio Martin Brudnizki, sa pogledom na repliku Kipa slobode i Ajfelov toranj kao final touch.

ELI779555.jpg
COURTESY/ELLE FRANCE 

Rivié

Francuska kuhinja
30-32, rue du Sentier, 75002 Paris
www.thehoxton.com

Ova celodnevna živahna taverna (u prizemlju hotela Hokston) služi modernu, kreativnu francusku kuhinju u uzvišenom okruženju sa vrhunskim staklenim krovom i terasom. Tartar od govedine je odličan, a posebno omiljen je sladoled od graška. Zaokružite veče koktelom u Jackues' baru.

SAPID

Evropski restoran
54, rue du Paradis, 75010 Paris
www.sapid.fr

Kuvari sa najviše Michelin zvezdica na svetu, Alen Ducasse i Romain Meder, osmislili su ovo mesto sa isključivo biljnim i peskatarijanskim jelima. Pržene pečurke i začinsko bilje ili glazirani burger od celera... Odličan restoran sa sjajnom trpezom.

ELI779550.jpg
GARNIER VIRGINIE/ELLE FRANCE 

Le Train Bleu

Francuska kuhinja
Gare de Lyon, Place Louis-Armand hall 1, 75012 Paris
www.le-train-bleu.com

Le Train Bleu, kultni francuski restoran na Gare de Lionu, veličanstveno je mesto prožeto istorijom. Pod vođstvom Michela Gerarda kuhinja je pravi gastro doživljaj sa velikodušnom trpezom. Usluga u restoranu je pravi i poseban spektakl sa flambiranjem i rezbarenjem koje precizno i pažljivo izvodi tim maitres d'hotel.

ZA PONETI

CANDIDE

Francusko-italijanski restoran
37, boulevard de la Villette, 75010 Paris
35, rue Sambre-et-Meuse, 75010 Paris
www.candide.paris

Ovo šarmantno mesto sa hranom „za poneti“ veoma je vredno pomena. Poslužuje jednostavnu i prijatnu hranu koja je brza, ali i porcijski dovoljna. Obavezno isprobajte njihov legendarni Croque monsieur i njihove Pommes pailles sa cajunskim začinima ili hranu u njihovom restoranu pored.

ELI779558.jpg
COURTESY/ELLE FRANCE 

Caractère de cochon

Fransuska kuhinja
42, rue Charlot, 75003 Paris
Jednostavnost pobeđuje - šunka i maslac, gurmanluk kakav još niste probali. Sveža šunka sa lokalne farme, koja je sporo pečena, sa bordier maslacem velikodušno namazanim po savršenom svežem baguetteu, sendvič je za konkurenciju bilo kom drugom. Tu je i izbor saucissona, sira, kiselih krastavaca, vina i suhomesnatih proizvoda.

LE COMPTOIR DU RITZ

Francuska kuhinja
8, rue Cambon, 75001 Paris
www.ritzparislecomptoir.com

Najslađi sendvič u gradu! Čuveno mesto reinkarniralo je kultnu Cardini Cezar salatu u zadovoljavajuće hrskavu prenosivu verziju u kojoj se može uživati uz milkšejk dok ste u nekom parku. Takođe, na meniju je sendvič sa šunkom sa tartufima, francuski klasik Jambon Beurre, sendvič Homard punjen bretonskim jastogom ili norveški losos u hlebu od heljde.

Mam par Stéphanie Le Quellec

Francuska kuhinja
22, rue Fourcroy, 75017 Paris
www.mamparis.com

Kuvaruca sa dve zvezdice, Stéphanie Le Quellec, kreirala je sopstvenu kuhinju posvećenu receptima koje je moguće pripremiti i kod kuće. Na jelovniku se svakog dana nalaze domaće sezonske supe, sveže salate, sendviči, gotova topla jela, slatki deserti... Upakovano u vakuumu kako bi ukusi i teksture bili savršeno netaknuti.

ELI779566.jpg
COURTESY/ELLE FRANCE 

MONTEZUMA

Francuska kuhinja
15, rue Notre-Dame-des-Victoires, 75002 Paris
www.montezumacafe.com

Od fine trpeze do sendviča, kuvarica Julia Della može sve, uz sjaj i posebne korake. Snabdevanje najfinijih lokalnih proizvoda na jastučastim mekim briošima i začinima iz celog sveta. Pretvara se u vinski bar od 18 časova, gde se služe i prirodna i analogna vina. Jazz bar otvoren je od utorka do subote.

NONETTE BÀNH MI & DONUTS

Azijsko-francuska kuhinja
71, rue Jean-Pierre-Timbaud, 75011 Paris
ww.nonettebanhmi.com

Predstavljanje spoja između francuskog stila i azijskih ukusa - hrskavo lokalno povrće, luksuzni francuski puter i slatka jela. Savet: dodati a bullion sa strane. Fuzija ukusa stiže i do njihovih krofni sa smelim ukusima kao što je slani durian, pa čak i čili ulje - chantilli.

Snack Attack

Američko-mediteranska
27, rue de Rochechouart, 75009 Paris
www.snack-attack.fr

Kako Francuzi kažu: „Mala duša ide na dug put“, što dokazuju čudesni sendviči kao što su riblji sando, slatke salate, fleur de sel kolačići i još mnogo toga. Meni se često menja, a sendviči se prave po porudžbini zbog čega su izrazito sve\i, što čini čekanje u redu još vrednijim!

ELI779556.jpg
COURTESY/ELLE FRANCE 

WILD AND THE MOON

Vegetarijansko-veganska
55, rue Charlot, 75003 Paris
25, rue des Gravilliers, 75003 Paris
www.wildandthemoon.fr

Formulisan od veganskih nutricionista, njihov organski kafe-restoran koji vodi računa o zdravoj ishrani nudi 100 odsto domaće proizvode bogate vitaminima. Hladno ceđeni sok, acai činije, konjac rezanci, spirulina... Ukoliko vam se na prvi pogled čini da ćete ostati gladni - varate se.

Izvor: ELLE INTERNATIONAL / Virginie Dolata, Elise Webber & Evelyn Sharp u kolaboraciji sa Jimmyjem Adam-Yampsom, Anom Afonso, Simonom Ballochom, Lindom Bergmark, Lisom Calas, Charlotte Deffe, Sophie Duarte, Alice Govart, Carole Gremillot, Johannom Jegou, Maximilianom Kletzlenom, Nicolette Noce, Caroline Pardigon, Sylvie Pelc, Yannickom Selvom i Cassandrom Viger