Nedelja mode u Parizu dovoljno je jak razlog za okupljanje velikog broja ljudi koji cene dobre lifestyle preporuke, a gde popiti odličnu kafu, te pojesti ukusne zalogaje često je na listi prioriteta.

A Pariz se ima čime pohvaliti, sve je više mesta koja ovu metropolu pretvaraju u lokaciju s istinski dobrim kafama. Od lokalnih pržionica i radnji koje vode baristi u gotovo svakom arondismanu, Pariz parira svim najboljim evropskim odredištima za espresso, pour-over, flat white i crèmes. Naravno da je svaki od istaknutih cafea i mesto chic estetike na kojem je tako dobro započeti dan ili skoknuti na pauzu.

Ako se nađete u Parizu krenite u otkrivanje zanimljivih kafića koji će zasigurno u sledećim mesecima biti sve poželjnijim destinacijama i brojnim novim gostima jer Pariz je grad domaćin Olimpijskih igara ovog leta.

Fauna

Smešten u ulici Oberkampf, Fauna je mesto koje je nedavno otvorilo svoja vrata. Velika ponuda odličnih kafa odlično se slaže s asortimanom svežih sendviča i peciva s cimetom.


Le Cédric Grolet Café

Ko još ne zna za ovog velikana poslastičarstva, te njegovu atraktivnu komunikaciju na društvenim mrežama?! A znate li da je pre koju nedelju Cédric Grolet otvorio novi cafe nadomak Opere? Inspirisano godišnjim dobima, mesto ima veliku ponudu kafa, te toplih i hladnih napitaka, a odabrane kafe dolaze iz Etiopije i Brazila. Ovo mesto je, takođe, raj za sve koji žele da uživaju u njegovim dezertima, od kojih se posebno ističu kroasani s kremom i XXL pizza kolačići.


Candle Kids Coffee

Na adresi 107 Rue des Couronnes nalazi se kafić koji privlači eksterijerom, ali i enterijerom u kome se, osim vrhunske kafe u svim njenim oblicima i jelovnikom, uživa u svetlom, profinjenom dizajnu. Obratite pažnju i na art knjige, romane i magazine koji će vam praviti društvo ukoliko ovo mesto posetite sami. Preporuka je da se isprobaju hrskavi tost preliven domaćim džemom, madelein, pa čak i peciva s cimetom.


Buddy Buddy

Ovo ime je već dobro poznato u Marseilleu i Bruxellesu, a od nedavno stanuje i u Parizu nedaleko od kanala Saint Martin. Brend je poznat po proizvodnji vrhunskih namaza, maslaca od orašastih plodova, koje koriste i za pripremu prepoznatljivih napitaka od kafe, ali za chai s maslacem od badema. Zanimljivo je da se ovde ne može rezervisati mesto, te da nije moguće korišćenje laptopa za vreme boravka.


Café Nuances

Ovo ime je za sada prisutno u Parizu na tri adrese, a u najavi je i skoro otvaranje novog it kafea. Estetiku prostora potpisuje arhitektonski studio Uchronia, a nude kafe iz Etiopije, Indonezije i Hondurasa, koje poslužuju po recepturama brenda. U ponudi su i kolačići s matcha belom čokoladom, banana bread i kolač od limuna i maka.


Artesano

Nedaleko od Sene, ovaj novi kafić delo je Artura Valentina. Barista, fotograf i meksički roaster, ovde nudi najbolja zrna kafe iz Meksika, od koje se dalje priprema u svim mogućim formama, a pogled je teško skloniti s fotografija na zidu te knjiga koje vas okružuju.

The Coffee

The Coffee je delo Alexandra, Carlosa i Luisa Fertonanija, braće iz Brazila koji su 2017. godine odlučili da pokrenu kulturu kafe za poneti, na japanski način. Veliki uspeh su preneli i preko oceana, beleže nove adrese na kojima se nude odlične kafe, te brunch formati uklopljene u minimalistički dekor inspiriran Japanom. Sve se naručuje preko tableta i ovde ne živi pariski duh, ali se uživa u odličnoj kafi.

Café Kitsuné

Pod vođstvom roastera Floriana Decoussera, posetitelji na svakoj od adresa uživaju u sveže prženoj kavi besprekorne pripreme. Za uživanje na licu mesta ili za poneti, jelovnik kombinira espresso, macchiato, americano, dirty chais, cappuccino, flat white ili čajeve, peciva, sokove i sladolede. Bacite pogled i na kolekciju posuđa Café Kitsuné.


Residence Kann

Osim vrhunske kafe, ovaj brend je poznat i po kreativnim jelovnicima za doručak koji uključuju power bowls, focaccia, kuvano jaje... A posebnost je i u samom uređenju prostora koje svoj izgled menja svakih šest meseci zahvaljujući saradnji s brojnim dizajnerima.

Ten Belles

Poznata adresa za ljubitelje dobrog kruha u Parizu, privlači jednako ukusnim receptima kao i savršeno pripremljenom kafom. Trendi mesto ovog lanca coffee shopova smešteno je uz canal St Martin, te je idealno za zaustaviti vreme uz espresso ili chai latte sa zobenim mlekom, hleb od banane, te odlične sendviče.

 Izvor: ELLE/T.Đ/https://storybook.hr/