Bilbao

Zašto je atraktivan? Zato što je središte intenzivnog kulturnog života, s nebrojenim umetničkim, modnim i muzičkim dešavanjima – s jedne strane pogled se pruža ka titanijumskom čudu Franka Gehryja, čuvenom muzeju Guggenheim, a sa druge ka bučnim uličicama Starog grada. I zato što stari industrijski velegrad uvek ima nešto novo da ponudi. Danju vas njegove ulice prepune radnji pozivaju da istražite i otkrijete mlade dizajnere i istaknute umetnike. Kada zađe sunce, ništa bolje od toga nego da uživate u autentičnoj španskoj hrani potes i pinchos u Starom gradu i nastavite veče u nekom klubu sa džez, rok ili alternativnom muzikom, kao što su Cotton Club ili Kafe Antzokia.

Must do

Posetite izjutra pijacu Mercado de la Ribera kako biste uživali u svežim proizvodima. Prošetajte trgom Plaza Nueva i probajte neko novo vino u jednom od brojnih kafića u blizini. Posetite Guggenheim noću, jer je jedan petak mesečno otvoren od deset do jedan uveče uz program Art After Dark, koji podrazumeva muzičko i umetničko veče. Dakle, možete posetiti izložbu i istovremeno uživati u muzici najboljih DJ-eva Španije i sveta.

Hamburg

Zašto je atraktivan? Noći u ovoj metropoli su veoma bučne, a izbor mesta za izlazak je neograničen. Lučki centar Nemačke je središte medija, veb i muzičke industrije u kojem se okuplja jedinstveni skup milionera, novinara, fotografa, dizajnera i muzičara. Najbogatiji nemački velegrad promenio se u poslednjih nekoliko decenija. Renovirani su i sređeni gotovo svi delovi grada, kao što su Karoviertel, gde trendi svet kupuje i zabavlja se, ili St. Georg, gde se nalaze gej klubovi.

Must do

Završite noćni izlazak ili započnite dan na ribljoj pijaci, čuvenoj Fischmarkt. Ovde se u šest izjutra okupljaju oni koji su noć proveli u nekom od brojnih noćnih klubova i doručkuju zajedno s ribarima, kupcima i muzičarima. Pretražite brojne ulične tezge (ima ih svuda!) i posetite HafenCity, kraj kod luke krcat kafićima kao što je Chilli Club.

Roterdam

Zašto je atraktivan? Potpuno obnovljen posle Drugog svetskog rata, ovaj grad je čudo od čelika i kristala sa ikonama savremene arhitekture poput tornja Renzo Piano ili mosta Erasmus. Sve u Roterdamu ima inovativnu crtu – grad se konstantno menja u skladu s načinom života i ukusom njegovih stanovnika, a sve je povezano sa dizajnom, modom i dekoracijom. Kao primer može poslužiti kraj Witte de Withstraat, gde su koncentrisane najmodernije galerije i butici.

Must do

Ne propustite da vidite kockaste kuće (Kijk-kubus) arhitekte Pieta Bloma, koje se, iako su privatne, mogu posetiti. Gde ćete pronaći najbolji pogled na grad? Noću, iz restorana i hotela na tornju Euromast visine 185 metara. Ako želite da vidite kako je u prošlosti izgledao grad, posetite Delfshaven, staru luku Delfta sa zanimljivim restoranima i pivnicama. Od muzeja posetite Institut arhitekture (NAI) i Nacionalni muzej fotografije.

Porto

Zašto je atraktivan? Moderan i kosmopolitski, uspešno kombinuje starinske zgrade i fasade s najavangardnijom arhitekturom. Dokaz za to su Muzej Serralves arhitekte Alvara Size ili Casa de la Musica Rema Koolhaasa. Tu su takođe i dizajnerski butici, simpatični lokali i umetničke galerije, kao što je Cirugias Urbanas (Rua do Rosario 147) iza koje stoje mladi umetnici. Ali ako nešto izaziva divljenje u Portu, to su višespratni eklektični centri gde možete uživo slušati DJ-eve, kupovati knjige, odeću, popiti čaj ili pojesti salatu. Ima ih modernih, kao što je Muuda, ili nostalgičnog duha, poput Case de Ló (Travessa de Cedofeita 20).

Must do

Obiđite tramvajem stare kafiće kao što su Majestic, Guarany, Âncora D´Ouro, Progresso. Knjižara Lello & Irmão (Rua das Carmelitas) još je jedno mesto impresivne lepote s tradicijom dugom više od sto godina

San Francisko

Zašto je atraktivan? Kolevka hipi i gej pokreta, kao i seksualne revolucije, i danas je korak ispred ostalih, uvek u potrazi za novim. Sunčan i neverovatne lepote, ovo je jedan slobodan i opuštajući grad gde se živi mirno, bez gužve i užurbanosti kao na Manhattanu. Njegov multietnički i prijatan karakter može se videti u krajevima kao što je Mission district, gde se nalaze najmoderniji butici, galerije, restorani i male latinoameričke radnje.

Must do

Posetite čuveni zatvor Alcatraz, do koga se može doći samo brodom. Iako se „Stena“, kako se popularno nazivao ovaj zatvor, već dugo ne koristi, i dalje uliva strah, naročito ako ga posetite noću. Na svakom koraku primetićete nešto povezano s filmom, poput filmskih plakata na tramvajima ili u Kineskoj četvrti. Ako volite da vozite bicikl, iznajmite jedan i provozajte se nacionalnim parkom Golden Gate, a noću potražite jedan od legendarnih speakeasys, skrovitih barova kao iz vremena prohibicije koji su ponovo u modi, kao što je Cafe du Nord.