U kategoriji Najbolje epizodne glumice nije bilo iznenađenja. Pobednica se znala još od same objave nominacija kada nije bilo nikakve sumnje da će zlatni kip osvojiti šarmantna i, nažalost pomalo zaboravljena, Patricia Arquette, koju je u filmsku orbitu upravo vratila maestralna uloga u filmu za koji je nagrađena, Boyhood (Odrastanje).

Ono što je usledilo posle objave pobednika je bilo iznenađenje.

Glumica koja u filmu glumi Oliviju, majku glavnog junaka Masona, čije odrastanje obeležavaju prve ljubavi, prijateljstva kao i razvijanje odnosa sa roditeljima koji su razvedeni, je na oduševljenje svih, a pogotovo Jennifer Lopez i Meryl Streep održala prilično feministrički i politički govor, pozivajući sve na borbu za jednakost polova.

Govor koji je danas glavna vest većine medija, Patricia je započela klasičnim zahvaljivanjem kompletnom glumačkom sastavu filma, ali i svom dečku Ericu ("omiljenom umetniku na svetu"). Nastavak je ipak otišao u potpuno drugačijem i neočekivanom smeru...

“Želim da se obratim svakoj ženi koja je rađala, svakom čoveku koji plaća porez ovoj državi, svakom stanovniku na ovoj zemlji, da je kranje vreme da se svi izborimo za jednaka prava svih, bez obzira na pol, rasu. Želim i borim se za jednaka prava žena u SAD-u! Mislim da je došlo krajnje vreme da budemo jednake sa muškarcima!" 

Kontroverzan govor je pokrenuo val komentara koji su nas opet podsetili na činjenicu da postoji veliki jaz između honorara koji dobijaju glumci, naspram onog koji je rezervisan za glumice. Mali podsetnik: u filmu American Hustle, ekipa muških zvezda je imala 9% veću zaradu od ženske. A ko je dobio Oscara? Jennifer Lawrence! 

Arquette nije bila mirna ni u backstageu:“ Strašno je to što veliki broj poznatih putuje širom sveta i propoveda i podstiče jednakost, dok na domaćem terenu 'ćute' i ne pomažu jedni drugima. Vreme je da kažemo dosta diskriminaciji i da uz pomoć zakona se izborimo za jednaka prava!"

Patrician govor je bio drugi feministički momenat večeri, nakon što je Reese Witherspoon iskoristila profil na Instagramu da promoviše kampanju #AskHerMore, koja je osmišljena da ohrabri novinare da glumcima na crvenom tepihu postave škakljiva i ozbiljnija pitanja, a ne samo standardno i dosadno: “Čiju kreaciju nosite?