Ako ste pažljivo čitali prošli broj, mogli ste da saznate sa kojim komadima je okej da ove sezone raskinete bez suza. Ako ipak niste... Shame on you, trend dodatak u ruke iz aprilskog broja, pa trk da nadoknadite gradivo!

Proleće 2015. godine trebalo bi da preguramo bez upadljivo dressy komada, kreatori odmahuju glavom na salonke, a odmahujem i ja, samo u znak prkosa.

Dani u ELLE redakciji često umeju da budu zabavni i naporni, a ponekad započinjemo i prave male ratove. Iskreno, često se svađamo zbog cipela. Cipela?! Oh, well, zaposlili smo se u modi kako bismo, kada je o izgledu reč, mogli da zastupamo svoje stavove (i fetiše i shopping opsesije i sve između), ali o tome ćemo kasnije. Modni deo redakcije tvrdo zastupa stav o lepoj/ružnoj modi: „kripersice“, ravne papuče, zvono bermude, ravno, svedeno, androgino... OK, poštujem!

Gumene bele papuče i oversized maslinasti kombinezon svakako će dobiti Instagram lajk od mene. Ali, nisam baš potrčala da sve to prebacim u svoj garderober.

Pre svega, pitanje je građe. Normcore u svom najklasičnijem izdanju najbolje pristaje izduženim, nenašminkanim nimfama, nefarbane raspuštene kose. Ukoliko ste primorane da razmišljate o određenim proporcijama, otkrivanju, pokrivanju (i, o užasa, grudima!) brzo ćete shvatiti da taj trend nije voz na koji se pošto-poto morate ukrcati.

Srećom, modni trendovi dobili su takvo ubrzanje (ovog puta ni poređenje sa supersoničnim japanskim vozovima nije dovoljno slikovito), da zapravo pokrivaju – sve! 

U trendu je sve ono što poželite da bude. Moda se izmestila iz kategorije nametanja u sekciju prijateljskog predlaganja. Umesto must have haljine kakvu je nekada nosila Naomi, sada se možete ugledati na komšinicu koju posvećeno stalkujete na društvenim mrežama (samo pazite, double tap će vas odati).

U modernoj eri, neki dizajneri osvrnuli su se unazad i umesto formi koje su negde na putu između ženskog i muškog pola, odlučili su se da svoje prolećne kolekcije baziraju na staroj dobroj ženstvenosti. Lagano, prozračno, nežno... Oduševljeno aplaudiram. Osnovna inspiracija – balet!

Da, ovaj trend zapravo nikada nije ni odlazio (setimo se Crnog Labuda i ljupke Natalie Portman), a sada nam stiže i verzija za odrasle. Transparentni ružičasti til u rukama Giorgioa Armanija, Valentino dua i Alberte Ferretti izgleda apsolutno seksi! Koža se nazire kroz delikatne proreze na haljinama, dekolte obavezno otkriva ključne kosti, dužina je beskompromisno do poda. Modeli u kojima biste mogli da se pojavite na oskarovskom crvenom tepihu (i bez truda pokupite titulu najbolje obučene). Baletske cipelice menjaju se salonkama i gladijatorskim sandalama koje se vezuju sve do kolena. 

Za one devojke koje ne mogu da se zamisle pod reflektorima, kreatori su našli rešenje. Neki od njih opredelili su se da podvuku izgled balerina van scene: fluidne forme, lagani materijali, slojevitost. Ležerni glamur stiže u obliku plisiranih sukanja u kombinaciji sa kašmirskim džemperima, u obaveznoj paleti koja obuhvata nežne nijanse roze, plave, sive i bisernobele boje. 

Ako to nije dovoljno da ovaj trend povedete na test vožnju, završnu reč prepuštam velikom Ricku Owensu koji je izašao iz svog mračnog raspoloženja i na pistu poslao modele na glomaznim drvenim platformama odevene u pastelne kreacije lagane kao perce. 

Inspiraciju je pronašao u baletu Popodne jednog fauna. Na sličan način kako je ruska baletska trupa tada modernizovala klasičan balet i svet kulture uopšte, danas Rick pomera modne granice. 

Kako na pisti uopšte izgleda kada se primarni nagoni nađu u svetu rigidne discipline? Tradicionalni materijali dobili su svoju neočekivanu upotrebu. Til se pretvorio u origami oblike, a tu su i geometrijski upadi od grube vune, kao i tie-dye džins uz providne haljine... Nežni transparentni komadi uklopljeni su uz šortseve za košarku i pripijene topove.

Dovoljno da poželim da vidim baletsku viziju za 2015. kao deo svojih prolećnih kombinacija. Uz rizik da završim kao ružičasti nilski konj iz Diznijevog crtaća, odvažiću se na ovaj modni eksperiment.

Dajte mu i vi šansu!

Tekst: Jelena Karakaš