Koliko puta ste se namrštili na džemper koji vam je isplela baka? Ili ste prevrnuli očima kada vam je dala savet da zimi nosite masivne vunene kape? Vodeći svetski dizajneri ipak su odlučili da ove sezone poslušaju svoje bake i ubace pleteninu na modne piste (i u naše plakare).

Osim klasičnih komada poput džempera, kapa i rukavica, ove sezone imali smo prilike da vidimo i nešto kreativnije komade. Dizajneri su definitivno otišli korak dalje što se pletenine tiče, od pobednika Project Runwaya, Christiana Siriana, do Chanela. Top koji izgleda kao obmotani oversized šal, skijaški džemperi u svakodnevnom oblačenju uz PVC suknjice, pončo poput planinskog ćebeta? Što da ne. Kreativno i pre svega - toplo. Chanel nam je dokazao da rukavi mogu da se nose i oko vrata, kao šal - još jedan sloj zaštite od hladnoće.

Vunene čarape na sandale? Odličan način da svoje omiljene letnje cipele nosite i kad je napolju minus. Aplaudiramo svim dizajnerima koji imaju hrabrosti da izađu iz okvira i kreiraju nešto što do sad nismo imali prilike da vidimo. Ali, da li ste znali kako je vuna odlična i za tople letnje dane?

ETRO (foto: Imaxtee)

Ovaj kvalitetan materijal stvara barijeru koja ne dozvoljava da nam toplota napušta telo. Ipak, isto tako ne dopušta ni da nam toplota (ili hladnoća) dospe do kože, stoga je jedan od retkih materijala koji je idealan za svaku temperaturu.

BURBERRY (foto: Imaxtree)

Naravno, ovo je slučaj samo sa komadima koji su 100 odsto vuneni pa zato uvek treba proveriti na deklaraciji šta kupujete. Jesenje kolekcije donele su nam srušene granice među sezonskim modelima - čista primena mix&mach principa!

PETER PILOTTO (foto: Imaxtre)

Ovom prilikom dizajnerima zadajemo domaći zadatak da iskoriste vunu i u letnjim kolekcijama za sledeću sezonu! 

PUCCI (foto: Imaxtree)

Tekst: Danijela Mitrović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/