Režiserke su ove godine bile u centru pažnje u Kanu, a Sofia Coppola je dobila nagradu za Najboljeg reditelja, ali ako je suditi prema Jessici Chasatain filmska industrija treba još puno da radi na polju predstavljanja žena sa one druge strane kamere.

Govoreći o svojim utiscima pred zatvaranje festivala na konferenciji za štampu, Jessica Chastain bila je vidno zabrinuta zbog stanja u jednoj od najprofitabilnijih industrija na svetu, kojoj i sama pripada.

"Ovo mi je prvi put da sam odgledala 20 filmova za 10 dana, ja koja obožavam filmove i jedino što mi je pokvarilo doživljaj jeste to kako svet, filmski svet vidi žene. Sveopšti utisak je bio zaista uznemiravajuć, moram biti potpuno otvorena i iskrena po pitanju. Bilo je izuzetaka, moram i to dodati, ali uglavnom me je predstava ženskih likova u filmovima iznenadila", izjavila je glumica i članica žirija u Kanu.

Nagrađivana režiserka Ava DuVernay takođe je bila prisutna na ovoj konferenciji za štampu, te potvrdila glumičine emotivne komentare.

"Nadam se da će sa porastom broja ženskih režiserki na ekranu biti više ženskih likova koje prepoznajem iz svog svakodnevnog života. Onih koje su proaktivne, koje imaju svoje agencije. Onih koje ne reaguju na muškarce oko sebe, već imaju svoju tačku gledišta", dodala je režiserka.

Chastain - aktivistkinja za jednakost polova u Holivudu - nedavno je za Variety izjavila: "Više ne prihvatam uloge u kojima sam plaćena četvrtinu muškarčevog honorara. Tako nešto više jednostavno ne dopuštam."

Ove godine je na festivalu bilo 12 režiserki u zvaničnoj selekciji, dok ih je prošle godine bilo samo devet. Coppola je druga režiserka koja je dobila ovu prestiđnu nagradu za 70 godina postojanja festivala.

Odmah nakon govora riđokose glumice, oglasili su se mnogi filmski kritičari koji se nisu složili sa glumicom smatrajući da je na Kanu bilo u velikoj meri filmova koji veličaju ženu. Prema navodima Petera Howella, filmskog kritičara portala The Star, koji je takođe pogledao svih 19 (jer toliko je bilo u zvaničnom programu) filmova za deset dana, dva biografska filma su imala najdiskutabilnije viđenje žene. U pitanju su filmovi "Rodin" o skulpturu Augustu Rodinu i film "Le Redoutable" koji se ticao new wave legende Jean-Luc Godarda i njegove 12-godišnje turbulentne veze sa glumicom Anne Wiazemsky.

Ostali su prema Howellu prilično doneli jednu moćnu vizuru žene. To se odnosi posebno na Coppolin film, zatim najnoviji film Fatiha Akina "In The Fade" u kome igra nagrađena Diane Kruger. Takođe, Peter je konstatovao da glumičin poziv na što više ženskih režisera ne mora da znači da će one sigurno snimiti film o ženama i njihovim intimnim borbama.

"Češći je slučaj da će snimiti muški film. Lynne Ramsay koja se predstavila u Kanu je snimila u potpunosti muški film You Were Never Really Here, u kome Joaquin Phoenix je istrošen plaćeni ubica koji je u misiji spašavanja otete devojke. Ramsay je za taj film nagrađena za Najbolji scenario a Joaquin za Najboljeg glumca."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/