Istorijski momenat kada je Beyonce sa svojih 36 godina postala prva Afroamerikanka koja je otvorila i bila headliner  festivala Coachella, ispratio je i kreativni direktor Balmaina - Olivier Rousteing koji je uradio seriju fenomenalnih kostima za njen epski nastup. 

Ovoga puta, Olivier pomaže još jednom epskom momentu u istoriji koji je režiran od strane 16 afro-američkih glumica. O čemu je reč? 

Na aktuelnom 71. izdanju Kanskog festivala, 16 glumica crne puti predvođene Aissom Maigom istupile su na crvenom tepihu festivala radi promovisnja dokumentarca, inspirisanog filmom "Being Black Is Not My Profession". U filmu glavne zvezde su same glumice koje su ispičale sopstvena iskustva iz filmske industrije. 

U želji da ovaj red carpet trenutak bude poseban i upečatljiv Maiga se obratila svom prijatelju, Rousteingu sa idejom da cela postavka dokumentarca bude odevena u kreacije s njegovim potpisom.

"Svidela mi se ideja da sve žene iz ovog filma budu odevene u Balmain jer mi se izuzetno dopala njihova iskrenost u filmu i humor, ali i njihova snaga i otpor koji me je posebno šokirao dok sam čitao knjigu. Nažalost, sve te ispovesti nisu mi se činile nesvakidašnjim, već vrlo poznatim. Nedolična ponašanja, neprijatni komentari, ignorisanje i diskriminacija koju su ove dame pretrpele nije nešto od danas, već sistemski problem koji se ponavlja iz decenije u deceniju."

Rousteing je inače prvi Afro-amerikanac koji je postao kreativni direktor u Balmainu, i samo jedan od dvojice dizajnera crne puti koja su na čelu nekog od luksuznih LVMH brendova (drugi je Virgil Abloh koji je nedavno postavljen za prvog kreativnog čoveka Louis Vuittona).   

Kada je otkriveno da će sam Rousteing biti novi kreativni direktor Balmaina, sam dizajner je na svojoj koži osetio šta znači diskriminacija i nepristojni, neprijatni komentari.

"Da, ljudi su bili tipa kao 'manjina će nam preuzeti našu francusku kuću'. Naravno, ja sebe smatram Francuzem, ali za mnoge sam samo još jedan 'crnac' ali znate kako samo izađite na ulicu i videćete tu su Afro-amerikanci, belci, Azijati, Arapi jer to jeste ceo svet - raznovrstan. A to jeste Balmain, i to mi je drago što radim u kući koja tu raznovrsnost slavi i uzdiže, i nema te rasističke stavove." 

Glumice su ponele inače na crvenom tepihu u Kanu modele iz jesenje kolekcije Balmaina.