Birkenstock papuče su jedan od onih večnih komada obuće o kojem svako ima izgrađeno mišljenje i vrlo čvsto ga se drzi.

Jedno od najprepoznatljivijih imena u modnom svetu svoje korene je pustilo u Nemačkoj, još 1774. godine, no Birkenstock papuče su tek 1964. ušle na tržište u obliku u kojem ih poznajemo danas – s fleksibilnim, ortopedskim đonom od plute i dva kaiša s kopčama.

Ove vrlo prepoznatljive i uočljive papuče dostigle su vrhunac svoje najveće popularnosti 2017.godine, na kom se još uvek nalaze. Splet okolnosti i drugih modnih trendova doveo je do takvog booma, ali i vodeći u brendu itekako znaju šta rade i kakvu strategiju vode.

(Večiti trend: Kako kombinovati beli jeans ovog proleća)

Ušli su u saradnje s nekim od najvećih modnih imena današnjice, najnovija je s Valentinom, plasiraju brojne nove trendi modele, otvaraju pop up trgovine širom sveta i u letu pred nama definitivno nastavljaju pobednički niz.

Dokaz tome nije samo jaka medijska prisutnost Birkenstock brenda ili kolač tržišta koji ubiraju prodajom originalnih modela, već i uticaj koji imaju na druge high street ili high end brendove u čijim se letnim kolekcijama pojavljuju imitacije ovih popularnih papuča.

Koliko su papuče kao model ojačale u poslednjih par letnih sezona, toliko se stvorilo plodno tlo za korak prema "ružnim" cipelama uopšte. Tome je pogodovao i sveprisutni, vrlo jak trend "ružnih" patika koje su prigrlili svi sportski i modni brendovi, pa se estetika i pojam ružnog znatno menjaju. 

Sandale koje smo gledali na odabranim pojedincima i potajno im se ismevali, sada postaju mainstream, sudeći po modnim kolekcijama i izborima trendsetera, a Birkenstock model našao se negde na pola puta između klasičnih papuča i anatomskih sandala.

Faktori koji pogoduju rastu ovog trenda svakako su udobnost, ali i athleisure moment koji je prihvatljivim učinio komade koji to dosad nisu bili. Trenerka i patike u svakodnevnim kombinacijama, zašto ne? Pa su na istom tragu i sportske papuče, s kojima Birkenstock ima dodirnih tačaka, u paru sa ženstvenim haljinama stvorile poželjne lookove te se uvukle u gotovo svaku garderobu, u ovom ili onom obliku.

Leto pred nama piše sličnu prognozu, što znači da ćemo viđati jako puno Birkenstockica i njihovih varijanti. 

Izvor: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/