Pa da krenemo, za početak najveće osveženje godine, ali i nove sezone: ime mu je Wes Gordon ima 32 godine i novi je kreativni direktor mone kuće Carolina Herrera.

Prepoznatljiva, maksimalno ženstvena estetika je tu, duge suknje, forme koje prate liniju tela, cveće, cveće, cveće, još cveća i tufni.

Ali kako? Svedenije sa pročišćenijom formom kroja, koja podrazumeva u ovom slučaju XXL suknje, ali i XXL rukave.

Nema mnogo dekonstrukcije, karnera koji unose zabunu, niti detalja, ali ima volumena i sečenja na neočekivanim mestima.

Najviše od minimalizma što može ime Carolina Herrera, dato je i savršeno je!


Jedan od mlađih, ali nikako manje značajnijih brendova koji je privukao našu pažnju (i ne samo našu) svakako je Rag & Bone

Nema tog insta story-ja, niti ijednog požrtvovanog modnog poklonika, koji je revnosno pratio njujoršku Nedelju mode, na kome se nije našla fotografija trodelnog odela toplog kamel-oker tona sa printom tankih belih pruga.

Elegantno? Vrlo. Sportski? Da. Upečatljivo? O, da. I tako bi se mogla opisati većina ove kolekcije, zbog čega se nalazi na listi najboljih svakog modnog portala.


Kada smo kod novijih imena, nikako ne sme da se izostavi Self-Portrait. Ili tačnije, ni ove sezone ne sme da se izostavi Self-Portrait. Za svega pet godina Han Chong uspeo je svoje sada već uveliko prepoznatljive haljine sa ručno rađenim detaljima i čipkom da prošeta crvenim tepihom u Holivudu, a svoje nove kolekcije da smesti među najgledanije na Nedelji mode u Njujorku.

Karakteristika njegovih modela ove godine ogledala se u silueti kojom dominira volumiozna forma i svakako da nije bio jedini dizajner koji je ovu - prepoznatljivu 80's estetiku upotrebio kao vodeću inspiraciju kolekcije.

Sloboda pokreta, ženstvenost u detaljima u vidu sitnih karnera i mini trasparentnih cutova, te nešto hladniji tonovi (teget, svetlo plava, bež, crna bela) ali i efektna head to toe osveženja u lila i ružičastim varijantama.

Ovo je jedna od onih kolekcija koje poseduju takozvane celodnevne modele, u prevodu: bilo koju od ovih haljina, kombinezona ili kompleta možete da nosite na posao, potom na piće after,a  onda u njoj i da odete do grada.

Praktičnost i "celodnevnost" poseduje i nova kolekcija čuvenog sestrinskog dua Mary-Kate i Ashley Olsen. Pod praktičnošću u The Row izvođenju podrazumeva se komfor - ovde ničega što je recimo preusko ili zapravo bilo čega što poseduje prefiks "pre" u bilo kojoj formi (bukvalno).

Elegancija na minimalistički način od jutra do mraka, ukratko The Row proleće/leto 2020.

Međutim, kada minimalizam priđe eri 80-ih i napravi twist na najbolji mogući način, onda dobijete poslednju ready to wear kolekciju, relativno mladog njujorškog brenda Proenza Schouler, iza koga skoro dve decenije stoji dvojac Jack McCollough i Lazaro Hernandez.

Omaž 80-im ne bi bio istinski kada ne bismo imali priliku da vidimo siletu takozvanog obrnutog trougla, što podrazumeva naravno (i pod obavezno) maksimalno naglašena ramena i generalno oversized strukturu kroja gornjeg dela modela.

Kolekcijom su dominirali blejzeri u paru sa topovima dekonstruktivne forme, te haljine naglašene siluete bazirane takođe na pomenutoj formi dekonstrukcije.

Deo koji nije podržao minimalizam, a bio je pravo osveženje jeste svakako bogat print i kolorit, ali samo na pojednim modelima haljina.

Tekst: Maja Bunčić