Klasika. Otmenost. Sofisticiranost. Da je Chanel No. 5 više od mirisa pokazuje njegova 100. godišnjica postojanja.

Uvek na najvišoj polici naših mama i baka, ovaj parfem asocirao je nedostižnost sve dok nismo odrasle i nabavile svoj primerak. Kombinacija nerolija, bergamota, irisa, jasmina i ruže na bazi sandalovine i mošusa - kreirana je za dame od stila i stava.

Parfem je nastao davne 1921. godine od strane Gabrielle Chanel i francuskog parfimera Ernesta Beauxa, te postao bezvremeni kulturološki fenomen utkan u filmove, izložbe, te umetničke pravce (poput pop arta) čitav jedan vek.

Osim što je obeležio jednu epohu, obeležio je i holivudske zvezde koje su bila njegova zaštitna lica - od Marilyn Monroe do Marion Cotillard.

Sto godina kasnije, francuska modna kuća posvetila je jednu Inside Chanel epizodu svom kultnom mirisu, u kojoj otkriva istoriju njegovog nastanka. Šta je bila inspiracija za dizajn bočice i odabir nota, koje je simbolično značenje broja 5, kao i od kakvog je značaja njegova u Drugom svetskom ratu, saznajemo upravo sada.

''Chanel No. 5 je od početka bacio navike i konvencije u vetar'', rekli su iz ove modne kuće.

Podsetimo se, Gabrielle je prvo odbacila nametnuti ženski kodeks oblačenja, predlažući novu definiciju ženstvenosti i privlačnosti. Njen prvi miris - Chanel No. 5 je u skladu sa njenim modnim dizajnom - jednostavan, snažan, revolucionaran.