Dođe tako neki period u modi kada se svi nadaju da se određeni modeli nikada više neće nositi ponovo. Pamtimo bolero, ultrašpicaste cipele i čizme iz ere dvehiljaditih i naravno - farmerke sa niskim strukom. Molio sam se da one ostanu samo ružna prošlost, ali modni bogovi nisu uslišili moje molitve. Dok smo gledali revije za prolećnu sezonu, na pistama Balmaina, Fendija i Versacea krajičkom oka zakačili smo i njih. Vilica je pala do poda, a šećer i voda bili su neizbežan lek za ovakav šok. Većina ljudi ne obožava ovaj nimalo laskavi odevni predmet, međutim Olivier, Kim Jones i Donatella poželeli su da mu daju drugu šansu. Zašto? Svi se to pitamo, ali nikako ne možemo da osporimo kulturološku kompleksnost kakvu je ovaj model pantalona imao za modni svet.

Istorija

Donji deo koji je na granici da otkrije i više nego što treba zapravo potiče iz ere modnog procvata - šezdesetih godina XX veka. Hipici su prvi koji su ga implementirali u svoje odevanje i kombinovali ga sa šarenim paisley košuljama. Prve slavne ličnosti koje su bez blama izlazile na scenu u istim bili su Jimi Hendrix, Janis Joplin i Jim Morrison, a nakon njih sa oduševljenjem ih je prigrlila disco scena. Gloria Vanderbilt i Calvin Klein među prvima su počeli da ih pokazuju na revijama, a nije mnogo vremena prošlo otkako je vunderkind modne industrije i sam prezentovao svoju varijantu. Alexander McQueen predstavio je pantalone pod imenom bumsters za koje je karakteristično da prikazuju vrh gluteusa. Nakon te revije tržište džinsa je eksplodiralo, a niko drugi nego Kate Moss u istim se prva pojavila na naslovnoj strani jednog magazina. American Eagle i Guess počinju sa masovnom proizvodnjom i za tren oka ovaj tip farmerki nosio je svako, sve do kraja prve decenije novog milenijuma.

Sećate se farmerki sa niskim strukom? Nažalost, sada su ponovo trend no.1!
Foto: Profimedia

Popularna kultura

Pored već spomenutih legendi rock’n’rolla koje su probile led ovom trendu, najzaslužnije za njegovu popularizaciju jesu princeze malih ekrana XXI veka - Lindsay Lohan, Paris Hilton, Nicole Richie i Britney Spears, a s obzirom na to da je ovaj trend prošetala i po crvenom tepihu ni Keira Knightley nimalo ne zaostaje za njima. Fenomen niskog struka koji je omogućavao je da se na gotovo anoreksičnoj glumici/pevačici/manekenki istakne svaka „pločica“, koštao nas je mnogo - od toga da je devojke kojima nije stajao savršeno dovodio do ludila, do veoma degutantnog oblačenja. Promovisanje nezdrave mršavosti i neatraktivno pokazivanje telesnih nesavršenosti postali su glavni problem, pa stoga nije ni čudo što smo svi jedva dočekali da ovaj trend ispratimo na večni počinak. Međutim, pre nego što smo je očekivali, usledila je njegova reinkarnacija.

Reinterpretacija 

Revije u Parizu i Milanu na suptilan način provukle su ovaj upokojeni trend, pa smo tako kod Oliviera Rousteinga videli klasičan džins model niskog struka, kod Fendija i Versacea šortseve sa istom karakteristikom, a kod Ulle Johnson široku varijantu ravnog kroja sa već pomenutim atributom low-waista. BDG nam donosi ekstremno širok model, a odvažne printove i štrafte primetili smo kod BLANK NYC i Colina Strade koji zajedno doprinose širokom spektru ovog tipa farmerki u odvažnom skejterskom fazonu. 

Sećate se farmerki sa niskim strukom? Nažalost, sada su ponovo trend no.1!
Foto: IMAXtree

Njujork kao jedna od prestonica koja diktira trendove jeste „mesto zločina“ na kome se ovaj trend pojavio. Iako je prošle godine bio najinkluzivniji grad, sa najviše različitih modela na modnim pistama, ove sezone izgleda kao da je to izostalo sa check liste organizatora. Da li je to zato što su odlučili da nam ponovo serviraju ovu pojavu ili su pak rešili da diversity jednostavno više nije u trendu, ostaje nam da vidimo. Ako su nam već vratili „nizak struk“, onda se barem nadamo da se uz to neće vratiti i nerealna očekivanja kad je reč o ženskom telu.

Sećate se farmerki sa niskim strukom? Nažalost, sada su ponovo trend no.1!
Foto: IMAXtree

Tekst: Aleksandar Nastasijević