Beauty rutina postala je neizostavan deo našeg života, zbog čega je važnije nego ikada da je učinimo održivom.

U borbi protiv klimatskih promena i zagađenja pomaže i najmanji pomak. Jedna od najvećih promena koju može napraviti svako od nas ponaosob jeste smanjenje potrošnje, a istovremeno i otpada. Gasovi sa deponije su neki od glavnih uzroka štetnog CO2, a pritom uništavaju morske vrste.

Ako želite da doprinesete očuvanju planete, jedno od područja na kojem možete da pokažete svoju eco-friendly nastrojenost upravo je beauty sfera. U njoj je isuviše proizvoda za jednokratnu upotrebu, ambalaža i hemikalija. Zbog toga razmislite da svoju rutinu učinite održivijom, bez kompromisa. Tako da budemo lepi i iznutra i spolja.

Predstavljamo vam 5 jednostavnih koraka za beauty rutinu koja nije štetna po okolinu.

1. Koristite proizvode sa ambalažom za ponovno korišćenje

Mnogi brendovi, a naročito oni manji, lokalni, veoma su ekološki osvešćeni, te pružaju mogućnost da kupite proizvod u ambalaži koju ćete kasnije moći ponovo da napunite istim ili sličnim sadržajem. Takođe, postoje i oni koji vam daju popust kada im iskorišćenu ambalažu donesete na reciklažu. Razmotrite sve opcije i odaberite onu najodrživiju.

2. Prebacite se na maramice za višekratnu upotrebu

Ako ste od onih koji smatraju da su maramice za skidanje šminke iz raja izašle, verovatno ste jedan od većih zagađivača prirode. Maramice nisu biorazgradive, te osim što prljaju prirodu, guše životinje. Maramice za višekratnu upotrebu mogu podneti preko 200 pranja u mašini, a nakon toga se i recikliraju. Postoje i peškirići sa istom namenom, što vam daje razlog više da ne koristite izgovore za klasične papirne maramice.

3. Odaberite biorazgradivu četkicu za zube

Prošlo je vreme kada smo četkicu za zube birali po boji ili obliku, a došlo je vreme kada je biramo na osnovu održivih materijala. Neka vaš izbor bude bambusova četkica za zube, a isti primer možete da sledite i kada je u pitanju četka za kosu. 

Vreme je da vaša beauty rutina postane eco-friendly. Evo 5 jednostavnih koraka
Foto: Pexels/Karolina Grabowska

4. Nabavite uređaj za lasersko uklanjanje dlaka

Logično - manje brijača, manje otpada. Danas su uređaji za lasersko uklanjanje dlaka dostupni u različitim varijantama i cenama, te odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

5. Pokušajte sa proizvodima bez ambalaže

Idealni scenario bio bi da ''manje ambalaže'' zamenimo sa ''bez ambalaže''. To ćete postići upotrebom tzv. čvrstih šampona, koji izgledaju kao sapuni, a pakuju se u običnu kartonsku kutiju, bez plastike i folije. Beauty inovatori kažu da nas takva budućnost očekuje i kada su u pitanju regeneratori, pilinzi i sredstva za umivanje, pa čak i za pranje veša.

Nadamo se da smo vas uverili da nije tako komplikovano, a ni skupo. Ekološka osvešćenost pre svega je stvar edukacije, volje i odluke da učinimo ovu planetu čistijim, zdravijim i lepšim mestom za život.

Priredila: Tara Đukić