Iako je u kategoriji Najbolji film, zlatni kip Američke filmske akademije ipak otišao u ruke ostvarenju "Spotlight", a ne Leovom i Alejandrovom ( Innaritu osvojio za Najboljeg režisera) "The Revenant", u glavnim glumačkim kategorijama nije bilo iznenađenja. 

Favorizovana Brie Larson je za maestralno odigranu ulogu Joy u filmu "Room" dobila svog prvog Oskara, dok je Leonardo Di Caprio nakon toliko nominacija koje mu nisu donele Oskara, konačno trijumfovao i to zahvaljujući briljatnoj ulozi Hugh Glassa u već pomenutom filmu "The Revenant".

Epizodne uloge su možda i donele malo iznenađenje, s obzirom da je veliki deo publike navijao da Sylvester Stallone, inače nominovan za ulogu trenera boksa u filmu "Creed", konačno takođe dobije Oskara ( bila je to možda i poslednja šansa za Rockyja). Ali, to se ipak nije desilo. Kući je sa Oskarom za Najbolju mušku epizodnu otišao Mark Rylance koji je moramo priznati krajnje zasluženo trijumfovao igrajući ruskog špijuna za vreme Hladnog rata u filmu "Bridge of spies".

Prelepa švedska glumica Alica Vikander je takođe možda favorizovano odnela kući Oskara za ulogu slikarke u filmu "The Danish Girl". U kategoriji za Najbolji film van engleskog govornog područja je trijumfovao mađarski "Šaulov sin". 

A u domenu stila?

Moramo da priznamo malo smo razočarani. Da, bilo je tu čarobnih kreacija ( Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Naomi Watts, Margot Robbie) ali nijedna nije bila toliko neobična i spektakularna da je zasenila ostale, i postala The Dress.

Jednostavan kroj, monohromatska paleta i minimalno ukrašivanje su definitivno bili glavne vodilje celebrity dama koje su se mahom opredeljivale za svoje omiljene dizajnere ( Charlize Theron - Dior, Alicia Vikander - Louis Vuitton, Rooney Mara - Givenchy).   

Kraljica večeri? Možda Charlize Theron, zbog dramatične crvene boje, dubokog dekoltea, golih leđa i šlepa koji je neizbežan detalj jedne glamurozne haljine. Uostalom, ostavljamo vama da presudite ko je imao najlepšu.

U galeriji vas čeka 12 najboljih izdanja sa crvenog tepiha >>>>

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija

Bilo je ovo veče Leonarda di Caprija koji je konačno osvojio Oskara! Ne smemo ipak da zapostavimo filmske dive koje su se potrudile da 88. dodela Oskara protekne u znaku glamura i skupocenih kreacija koje su mahom specijalno za njih i spektakularnu noć kreirane!