Skandinavske zemlje su u poslednjih nekoliko godina postali ne samo ozbiljni modni igrači, već toliko jaki, da kopenhaški fashion week ozbiljno pretenduje da ugrozi onaj legendarni u Parizu.

Nedelje mode u čitavom svetu otkazane su, prebačeni za sledeću godinu ili održani putem on line programa.

I to je sasvim očekivano i ok.

Međutim, ono što niko nije očekivao to je da će se Nedelja mode bilo gde, održati u potpuno "normalnim" uslovima, kao da je situacija "normalna", što naravno nikako nije, bez obzira na mali ili smanjen broj obolelih u toj državi i u ovom slučaju u gradu.

Zašto se Cecilie Thorsmark, direktorka kopenhaškog fashion week-a opredelila za ovako hrabar, rizičan i pre svega vrlo radikalan i neočekivan potez, donekle je obrazložila u svojoj zvaničnoj izjavi:

"Kada je u pitanju prezentovanje mode, mi strogo verujemo u upozvanje potrošača sa modelom kroz praksu koja podrazumeva susret "lice u lice". Nedelja mode je tako reći fizički događaj, zbog čega smo pogotovo u ovim sulovima želeli da pomognemo industriji da krene korak dalje i pomeri se iz mrtve tačke u kojoj stoji već mesecima unazad."

Iako je zbog globalne situacije sa panedmijom korona virusa modna industrija praktično stopirana u čitavom svetu, Skandinavcima je očigledno stil mnogo važniji nego što smo to do sada mislili.