Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKANI DOMAĆE POSLERATNE UMETNOSTI U GALERIJI ARTE: Ne propustite izložbu ''Kolekcionar kao kustos i selektor''

8. oktobar – 22. novembar 2021, Andrićev venac 12 i Kralja Milana 3, Beograd

 Ivan Tabaković (1898-1977), Svetlo i senke, 1967. Izvor: Ivan Tabaković

U okviru projekta ARTE galerije, Kolekcionar kao kustos i selektor, u periodu od 8. oktobra do 22. novembra 2021. godine, ljubitelji umetnosti imaće jedinstvenu priliku da pogledaju radove iz privatne zbirke porodice Marjanović, na dve lokacije ARTE galerije – Andrićev venac 12 i Kralja Milana 3 u Beogradu. Posetioci će moći da vide slike, skulpture, grafike i crteže nastale uglavnom ’50-ih, ‘60-ih i ‘70-ih godina 20. veka, autora koji su najznačajniji predstavnici domaće posleratne umetnosti – Petra Lubarde, Aleksandra Tomaševića, Lazara Vozarevića, Ivana Tabakovića, Miodraga Dada Đurića, Ljube Popovića, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Bore Iljovskog, Dušana Otaševića, i brojnih drugih umetnika.

 Petar Lubarda, (1907-1974), Vent brullant, 1956. Izvor: Petar Lubarda

Kolekcionar kao kustos i selektor je projekat koji je započet 2009. godine sa idejom i ciljem da kroz izložbenu i izdavačku delatnost unapredi i upozna širu javnost sa stanjem na sceni savremenog umetničkog tržišta. Izlaganjem umetničkih dela iz privatnih kolekcija, izdavanjem bogato ilustrovanih publikacija, organizovanjem aukcija i digitalizacijom zbirki, ARTE galerija široj i stručnoj javnosti omogućava uvid u značajan korpus radova kroz konstantno povećavanje vidljivosti domaćeg umetničkog nasleđa.

Izložba će prikazati više od 70 radova, deo zbirke porodice Marjanović koja je pomno formirana od sedamdesetih godina prošlog veka. Izložbu prati katalog sa velikim brojem ilustracija i tekstova, koja na adekvatan način prezentuje projekat Kolekcionar kao kustos i selektor, kao treće izdanje u okviru projekta, a i karakter kolekcije Marjanović.

Izložba traje do 22. novembra 2021.godine.

Radno vreme galerije ARTEponedeljak-subota: od 10 do 20 časova, nedelja: od 10 do 18 časova.

 Radomir Damnjanović Damnjan (1935), Peščana obala, 1961. Izvor: Radomir Damnjanović Damnjan

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity