Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

100 GODINA OD ROĐENJA ALEKSANDRA TOMAŠEVIĆA: Ne propustite izložbu ''Dela'' u Galeriji Vasić

Obeležavamo 100 godina od rođenja Aleksandra Tomaševića uz jedinstvenu izložbu radova ovog velikog umetnika.

 Aleksandar Tomašević,Delo 63-54,1964.god.jpg Izvor: Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

Izložba „Dela” Aleksandra Tomaševića otvara se u utorak, 14. decembra u 19 časova u Galeriji Vasić i trajaće do 31. decembra tekuće godine, u kojoj se navršava 100 godina od njegovog rođenja.

Publika će imati priliku da vidi radove Aleksandra Tomaševića iz dva velika poslednja ciklusa, koji predstavljaju vrhunski domet ukupnog slikarevog opusa, oba pod nazivom „Delo”, prikazana na izložbama 1967. godine u Galeriji Doma JNA i posthumno 1968. godine u Galeriji ULUS-a.

Na prvoj od navedenih izložbi, 1967. godine, Tomašević prikazuje ciklus tempera na panelu, čistih geometrijskih formi na kojima postupkom rada temperom postiže kompaktnu, blago reljefnu fakturu koja podseća na hrapavu zidnu površinu freske i odaje inspirativno umetnikovo polazište u ornamentici srednjovekovnih fresaka.

Od 1966. godine Tomašević menja materijal i tehnički postupak rada što najbolje vidimo u delim predstavljenim na njegovoj drugoj izložbi 1968. godine. Kao materijal sada su korišćeni drveni, geometrijski bojeni elementi. U pitanju je postupak sklapanja ili spajanja predhodno precizno izrađenih i obojenih drvenih elemenata.

 Izložba Dela Aleksandra Tomaševića u galeriji Vasić. Izvor: Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

Ovi radovi zasnovani na uzorima domaćeg srednjovjekovnog nasleđa, izvedeni su izrazito modernim i savremenim slikarskim jezikom. Kako ističe Jerko Denegri - u Tomaševićevom delu nije po sredi „povratak na staro” nego upravo njegovo „ostvarenje u modernom”, što potvrđuje umetnikov likovni jezik u zrelom periodu, predstavljen na poslednja dva ciklusa pod nazivom „Delo“.

„...Specifična osobina Tomaševićeve geometrije jeste da je „multiformna“ umesto „uniformna“, „polihromna“ umesto „monohromna“, „kompozitna“ umesto „strukturalna“. Proistekla od medijevalnog ornamenta vodi ka „oduhovljavanju i produhovljavanju“ polaznog motiva, kao i svaka geometrija u umetnosti XX veka označava težnju ka idealima gradnje i harmonije u dominantno materijalističkom dobu u kojemu jedino umetnosti preostaje da sačuva neophodnost ljudskih duhovnih potreba.”

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija. Izložbu prati katalog sa tekstovima Jerka Denegrija i kolekcionara i ljubitelja umetnosti Dušana Milovanovića, kao i reprodukcije svih eksponata.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 Izložba Dela Aleksandra Tomaševića u Galeriji Vasić. Izvor: Vladimir Miloradović i Vladimir Popović

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity