Čak i ako nikada niste bili ljubitelji zime, postoji način kako da je učinite prihvatljivom u svom domu. Dok ste vaš dom dekorisali u novogodišnjem duhu, vreme je i da vi uplovite u praznični vajb uz listu filmova koje ćete pogledati do kraja 2021. godine.

Pristavite vino da se kuva dok ne napravite raspored filmova kojima ćete se radovati svakog dana.

U nastavku je 17 najboljih božićnih filmova za gledanje svakog dana:

1. The Family Stone

The Family Stone je možda najbolji božićni film srednje klase ikada snimljen – ali ga je i dalje zadovoljstvo gledati. To je komična priča o godišnjem okupljanju novoengleske porodice Stone. Najstariji sin dovodi svoju devojku da se upozna sa njegovim roditeljima, bratom i sestrom. Boemska porodica Stone dočekuje gošću - dinamičnu, dominantnu Njujorčanku – sa mešavinom čuđenja, zbunjenosti i neprijateljstva. Čitava porodica je smesta zamrzi, osim njegovog brata čudaka, koga ona obara s nogu već na prvi pogled. Pre nego što se praznik završi, dolazi do velikog preokreta koji se nije naslućivao na početku.

2. Little Women

Snimljen prema književnom klasiku Louise May Alcott, ”Little Women” govori o ženama porodice Marč, Margareth i njene četiri ćerke, i njihovom životu na ivici bede. Čekajući muža i oca, da se vrati iz sukoba koji je prepolovio Ameriku, snalaze se na najrazličitije načine. Pod stalnim su pritiscima okoline da treba da nađu bogate muževe jer im je to jedini spas – same nikako neće preživeti. ”Little Women” je možda film o ženama ali ni u jednom ternutku ne zanemaruje važnost muškaraca.

3. Happiest Season

Upoznavanje devojkine porodice prvi put može biti poprilično izazovno. Međutim, kada planirate i da je zaprosite na tradicionalnoj božićnoj večeri kod njenih, a ne znate da oni još uvek ne znaju da je ona gej, stvari počinju da se komplikuju. Kada Abby (Kristen Stewart) sazna da Harper (Mackenzie Davis) njihovu vezu još uvek nije obelodanila roditeljima, počinje da preispituje svoj odnos s njom. Happiest season je romantična božićna komedija koja na smešan način objedinjuje emocije prihvatanja, šokantnost, preispitivanje, hrabrost, ljubav, iskrenost prema sebi, a da pritom nikako ne uništi Božićni dan.

4. The Holiday

The Holiday“ govori o dve žene, fundamentalno razočarane u sopstveni ljubavni život, svesne svojih poraza ali i načina života. Zato odlučuju da rizikuju i svaka se seli u drugi grad kako bi promenila ritam i pronašla "muškarca svog života".

5. Scrooge

Na Badnji dan nećak ga moli da ga pusti ranije s posla kako bi proslavio Božić sa porodicom. Scrooge pristaje, ali mu kaže da taj dan neće biti plaćen. Nakon što nećak ode, Scroogea posećuje duh njegovog bivšeg poslovnog partnera i kaže mu da će mu se ukazati tri duha: iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kako bi ga naterali da se popravi dok ne bude prekasno.

6. Elf

„Elf” nam prikazuje Buddyja, čoveka odraslog u zajednici vilenjaka Deda Mraza, potpuno nesvesnog činjenice da je 2 metra viši od svih oko sebe, kao da nije ni upola talentovan u izradi igračaka kao kolege mu vilenjaci.
Jednog dana slučajno otkrije da je zapravo ljudskog roda, da je usvojen i da mu otac živi u Njujorku.

7. Single All The Way

Najnoviji božićni film sigurno je jedan od najinteresantnijih i najtoplijih na ovoj listi. Priča prati Pitera koji očajnički želi da izbegne osudu svoje porodice zbog statusa večitog samca. Zato ubeđuje svog najboljeg prijatelja Nicka da mu se pridruži i pretvara da su u vezi. Naravno, uslediće obrti i trenuci za pamćenje.

8. Love Actually

Šarmantna je i inteligentna ljubavna komedija, bez ciničnog odmaka, namenjena romanticima kojima nikad nije previše sretnih završetaka. Ljubav u mnogim njenim formama i izvanredni glumci i zanimljivi likovi od početka do kraja filma intrigiraju i privlače gledaoca, uvlačeći ga u čarobni svet ljubavi.

9. How The Grinch Stole Christmas

How The Grinch Stole Christmas je zabavan i simpatičan film za decu nastao po istoimenoj knjizi iz pedesetih autora Dr. Seussa, a takođe i istoimenog animiranoga filma iz 60-ih godina. Stanovnici gradića Who odbacili su Grincha (J. Carrey) dok je bio dete zbog njegove ružnoće i zlobe. Jednoga dana stvari se promene nakon što Grinch upozna Cindy Lou (T. Momsen), naivnu i dobrodušnu devojčicu kojoj on slučajno spase život. Ona odluči da ga pozove na Badnje veče u grad, iako zna da on ne pripada njenim ljudima.

10. Home Alone

Kada smo bili mali, pomisao da nas roditelji ostave kod kuće ili da ostanemo sami u hotelskoj sobi u Njujorku tokom Božića izgledala je kao najstrašnija, najtužnija stvar koju možete da zamislite. Verujemo da bi većini danas to bilo božićno iskustvo iz snova (bez nespretnih provalnika, naravno).

11. The Santa Clause

Badnje veče počinje sasvim normalno u „The Santa Clause“ – ali kada tata iz predgrađa koga igra Tim Allen čuje buku na krovu, pretpostavlja najgore i misli da je kuća provaljena. Deda Mraz – zaprepašćen što je primećen – pada sa krova, a Allenu ostaje da sam obuče odelo, preuzme posao i izvrši isporuku kako bi spasio Božić.

12. Last Christmas

Last Christmas je priča o sazrevanju, zakasneloj adolescenciji, odrastanju, prihvatanju sebe i odgovornosti za sopstveni život i ljude do kojih nam je stalo. Ako je posredi priča o ljubavi, reč je pre svega o ljubavi prema sebi, porodici i zajednici. U pitanju je topli praznični film koji uprkos svemu nije pravljen po šablonu, a u moru božićnih filmova takav iskorak svakako treba ceniti.

13. Bad Santa

Vili Stouk je ogorčen, nevaspitan, prost i namrgođen - ne baš prosečni Deda Mraz iz tržnog centra. On je prevarant i lopov koji se svake godine pred Božić udružuje sa svojim prijateljem Markusom, kepecom, kako bi izveli specijalnu prazničnu prevaru. Međutim, obrt se događa kada jedan dečak pomeša pravog Deda Mraza sa ovim lažnim, on počinje da shvata pravo značenje božićnih praznika.

14. Miracle On 34th Street

Ovaj film smatra se jednim od napopularnijih u čitavom svetu.
Priča o devojčici koja je naizgled pre vremena odrasla sputavajući svoju maštu izvrsno pokazuje kako su upravo mašta i dečija naivnost ono što nas zaista štiti od ciničnog i opasnog sveta odraslih.

15. The Muppets Christmas Carol

Dobitnik "Oscara" Michael Caine daje vrhunsku izvedbu kao pohlepni, škrti Ebenezer Scrooge. Jednog sudbonosnog Badnjaka, Scroogea posećuju duhovi prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića. Zajedno s ljubaznim i skromnim Bobom Cratchitom (žabac Kermit) i njegovom porodicom, duhovi otvore Scroogeu oči - i srce - kako bi uvidio pravi smisao Božića.

16. The Shop Around the Corner

Mali biznis lažno smešten u Budimpešti 1940. godine (zapravo sniman u Americi jer je Budimpešta bila nešto haotičnija i političkija te godine) postaje poprište ličnih drama zaposlenih, uoči Božića. Film ne stavlja praznik u fokus, već se on dešava negde usput, i u pravoj meri kako bi obojio atmosferu. Interesantno kod ovog filma je to da ćete ga gledati skoro nesvesni da je u pitanju crno beli video materijal.

17. White Christmas

Legendarni Bing Crosby predvodi talentovanu glumačku ekipu koja peva i pleše kroz svaku ikoničnu scenu. Uprkos tome što je premijerno prikazan pre skoro 70 godina, kinematografija i koreografija su ostale neprikosnovene, kao i numere koje uključuju Sisters, Blue Skies, Count Your Blessings Instead of Sheep i himnu Božića – White Christmas. Oplemenjujuć i urnebesan, Božić ne bi bio Božić bez ovog jedinstvenog ostvarenja.