Prva izložba u 2022. godini sa serijom "režiranih" fotografija Milice Mrvić - "Za uspomenu i dugo sećanje" je deo programa jubilarne 20. godine Galerije Artget, a kustos izložbe je Ivan Manojlović.

Fotogafije Milice Mrvić pripadaju takozvanoj “staged” fotografiji, ili kako je najčešće prevodimo kao „režirana“ fotografija. Milica ističe da je sam proces nastanka fotografije ključan za njen rad.

- Proces nastanka portreta je sastavni deo i srž finalne fotografije. U tom procesu zajedno sa mnom aktivno učestvuju svi akteri portreta, ili u nekim situacijama njihovi predstavnici (mama ili tata porodice, prijatelj koji okuplja svoju ekipu…). On počinje od želje za, kako ih nazivam, Fanki portretom. Nakon toga se kroz razgovor upoznajem sa osobama i njihovim životnim pričama, nadama, željama, odnosima i ritualima koje njihove porodične ili prijateljske odnose oplemenjuju i povezuju, objašnjava Milica.

Milica Mrvic porodica-putnika-kcb.jpg
Milica Mrvić 

Kako kaže, svaka fotografija je priča za sebe, baš kao što su i život i ljudi na njima.

- Na neki način mislim, ili se nadam, da kroz ovakve portrete negujemo svoje odnose i stavljamo do znanja svojim najbližima koliko su nam važni, a da se pri tome i dobro zabavljamo, praveći nove uspomene, prepričavanjem i tumačenjem starih, kaže Milica Mrvić

Na njenim fotografijama pažljivo i do detalja izrađena koreografija, precizno izvedeni performativni elementi stvaraju jedinstvenu artificijalnost i izvesnu dozu fantazije koja nas pre stimuliše na preispitivanje nego na čitanje. Naručeni grupni portreti Milice Mrvić nastaju kroz proces saradnje sa portretisanima. Pružaju nam neposredan uvid u nade, želje, a možda i strahove naručioca. Rezultat je zajedničko kolaborativno fotografsko delo tokom kojeg je proces rada jednako bitan koliko i finalna materijalizacija ove saradnje.

Zbog svoje kompleksnosti i načina na koji su konstruisani, portreti Milice Mrvić su bogati dokumenti savremenog načina života i potrebe da sebe i ljude koji nas okružuju izmestimo u drugačije okruženje koje nas intelektualno stimuliše ili sadrži simbole i vrednosti koje delimo, potvrđujući činjenicu da identiteti i njihove slike mogu biti kulturološki određeni na kompleksan, dubok i misteriozan način. Proizvesti misteriju u današnjem hiperrealnom svetu je možda jedna od najznačajnijih veština. Njena izložba u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda biće dostupna publici do 24. februara.

Milica Mrvic_dobra-berba-kcb.jpg
Milica Mrvić