OFF THE HOOK je godišnji izložbeni projekat ljubljanske galerije DobraVaga koji ima za cilj da predstavi bogatu produkciju mladih umetnika iz Slovenija koji rade na internacionalnoj sceni. Nakon izložbi u Berlinu, Budimpešti, Beču, ali i u onlajn okruženju, peta inkarnacija ove izložbe, pod nazivom Likely to Happen, trebala je da se održi u Beogradu decembra 2021. godine. Zbog dobro poznatih okolnosti, izložba je pomerena za april 2022. godine uz mogućnost da bi njena realizacija opet mogla biti spekulativna, stoga možemo je prekrstiti i u Najverovatnije će se dogoditi.

Predstojeća izložba se, u svojoj suštini, bavi pitanjem mogućnosti i potencijala suprotstavljajući različite prakse mladih umetnika koji pak dele interesovanje za svakodnevnim, pažnju usmerenu ka materijalnošću i istražujući narative koje umetničko delo može da uspostavi. Pri tome, umetnici Lene Lekše, Ana Likar, Mia Paler, Lea Topolovec, Nežka Zamar i Matic Pandel koriste site-specific strategije i uspostavljaju maštovit, spekulativni prostor između fikcije i stvarnosti u svojim delima. Kao polaznu tačku za umetnički proces, oni često koriste dokumentaciju u svojim delima, transformišući je na način kojim stvaraju složene fiktivne svetove ili nude drugačije čitanje stvarne stvarnosti. Umesto da daju smele izjave, njih zanimaju mali gestovi, pojave i tragovi koji bi mogli biti sitni i neprepoznatljivi u masi svakodnevnih stvari.

Radovi predstavljeni na izložbi istrajni su u svojoj ideji o potencijalu i stoje kao portali u druge prostore i vremena, deklarativno učvršćujući svoju poziciju koju zauzimaju na izložbi i razmatraju vlastiti položaj u okviru umetničke institucije. Ovde se mesto institucije shvata pre svega u diskurzivnom smislu, kao područje znanja, intelektualne razmene i kulturnih debata, a ne samo kao fizički prostor galerije. Kao takav, on ne postoji od ranije, već nastaje sa radovima (kao sadržaj) i zatim se afirmiše kroz podudarnost sa već postojećim sistemima i formatima. Stoga, izložba nastoji da promisli uslove sopstvene produkcije i kontekste koje stvara i u kojima se pozicionira, gledajući u budućnost dok misli o prošlosti.

Lene Lekse_2018_otok1.jpg
Promo