U galeriji KvArRT u Beogradu početkom nedelje otvorena je samostalna izložba slika Gorana Rakića. Izložbu čini izbor od četrnaest radova velikog formata, koje osvajaju na prvi pogled svojom ekspresivnošću i smelim koloritom.
Umetnik je predstavio beogradskoj publici najnoviju seriju slika na velikim formatima, u kojoj sintetiše svoja dosadašnja iskustva – od crteža, monohromije, kolorita.

’’Tema izložbe nije isključiva. Slike su povezane sećanjima, od mog detinjstva do današnjeg doba. Vezane su za uspomene i osećajnost onoga što sam doživljavao. Ove slike su putovanje kroz samog sebe, onog čega se sećate, što stvara emociju koju izražavate ekspresivnošću, bojom, crtežom i oblikom’’ – izjavio je Goran Rakić posle otvaranja izložbe.

Goran Rakić - Ostaci grada.jpg
Press 

’’Srećan sam što sam večeras imao otvaranje izložbe, koja je organizovana na evropskom nivou, sa odnosom koji organizatori prave ne samo prema slikaru već i prema publici koja dolazi. Srećan sam zbog ovako pozitivne reakcije prisutnih, i mnogih ljudi koje večeras privi put srećem.’’- dodaje Rakić.

Goran Rakić je slikar koji pripada generaciji umetnika koja stupa na scenu krajem osamdesetih godina prošlog veka, predstavljajući se samostalnim izlaganjem širom Jugoslavije. Njegov opus pretežno čine apstraktne slike velikih formata.
’’Posmatrač na ovoj izložbi je putnik i učenik, a ne samo puki konzument. Pred ovim velikim formatima, on se prepušta i spoznaje najpre delo pred kojim stoji, a onda i samog sebe.’’ – kaže kustoskinja izložbe, Ksenija Marinković.

DD217411.jpg
Press 

Važnu odrednicu u razumevanju samog umetnikovog postupka čine nazivi radova - Dvoje, Kišni dan, Kola doktora Kostića, Nagoveštaj Vetra, Sahara…

Izložbu prati bogato ilustrovan katalog, koji sadrži opis svih 14 radova, a možete je pogledati do 30. juna u Galeriji KvART u TC Galerija.

Organizatori izložbe su Umetnička inicijativa KvART BW i Galerija ŠTAB.

DD217075.jpg
Press 

O autoru

Goran Rakić je rođen 22. februara 1956. godine u Kragujevcu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Sara- jevu 1986. godine, u klasi profesora Milivoja Unkovića, odsek slikarstvo. Postdiplomske studije je završio u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Živojina Turinskog 1991. godine. Član je Udruženje likovnih umetnika (ULUS) od 1987. Bio je zaposlen kao redovni profesor na FILUM-u u Kragujevcu. Živi u Kragujevcu.

Od 1988. godine do danas imao je blizu trideset samostalnih izložbi, širom Srbije i Jugoslavije, a izlagao je i u Parizu i Vašingtonu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama kao i u muzejima.

Goran Rakić.jpg
Press Goran Rakić