Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 odigraće se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević.

Treća u nizu izložbi koje će se održati u okviru Podijuma u u10 nosi naziv My Flesh is Afraid but I am Not. U pitanju je samostalna izložba multimedijalne umetnice Sofiie Sorokine (1996. Samara, Rusija) koja trenutno živi i radi u Češkoj. Na izložbi će biti predstavljeni video radovi, slike, vezovi na tkanini i keramika.

Sorokina u svojim delima spaja naizgled nespojivo i time gradi sopstvenu katedralu i kreira novi svet. Umetnica često stvara radove koji zahtevaju dug i iscrpljujući rad, koji posmatra kao jednu vrstu personalnog egzorcizma. Koreni njene poetike mogu se vezati za hrišćansku ikonografiju i devetnaestovekovne pravce i uslovno rečeno, klasifikovati kao jedna vrsta savremenog talasa starih i poznatih fenomena koje umetnica obrađuje u skladu sa aktuelnim kulturnim tokovima. Izložba uvlači posmatrača u svet konstantnog balansa polariteta: život i smrt, sloboda i strah, religija i univerzum, tradicija i savremeno doba, java i san, telo i duša, konačnost i večnost, ljubav i mržnja, nada i besmisao, stvaranje i uništenje, agresija i isceljenje, zaborav i sećanje, Bog i čovek.

Smrt je povratak na početak, u zemljinu utrobu koja nas je sve stvorila. Zemlja preuzima naše telo i čini ga delom sopstvenog ekosistema. Sorokina u svojim delima neguje onaj istinski večni dijalog sa prirodom. Duhovni i telesni,
oslobađajući, onaj koji isceljuje sve rane ali ih ne čini nevidljivim, već lakšim za prihvatanje.

Umetnički prostor u10 će za potrebe ove izložbe biti adaptiran enterijeru crkve, a umetnica će na otvaranju imati ulogu dj-a te će publika imati priliku da pored radova vizuelne umetnosti iskusi još jedan aspekat Sofiinog umetničkog opusa.

Kustoskinja: Bojana Jovanović
Umetnica: Sofiia Sorokina