Violetta Ehnsperg, vizuelna umetnica čiji rad se bazira u Beču, završiće svoj najnoviji projekat u Beogradu i prezentovati ga u galeriji “Monolog” u okviru “Izložbe za Čeba Dargeoba”. Upravo je Čeb osoba koja je bila glavna inspiracija ove umetnice, tačnije, njegov životni put koji ga je doveo do statusa mita u mnogim životnim sferama delovanja na relaciji Beograd – Beč.

Čeb Dargeob je uvek srce svakog okupljanja. Najglasnije će se smejati, popiće za trojicu, pevaće sa trubačima i naručivaće svima besomučno nove ture. Niko neće otići gladan, žedan i u lošem raspoloženju na kraju večeri, ili bolje reči, kada svane jutro. Sedeo je tako jedne noći sa svojim prijateljima iz Beograda i Beča, i vodio diskusiju o tome šta je umetnost.

Ono što mnoge u prvi mah iznervira, a kasnije ima izaziva smeh lukavost i dobroćudnost takvog Čebovog gesta, je to što odmah prepispituje i izaziva svačije misli. Neće reći da se ne slaže ili slaže sa nekim, ali će postavljati pitanja, i iznova i iznova gurati i kopati dalje i dublje, dok se u jednom trenutku na njegovom licu ne vidi zadovoljenje odgovorom – najčešće kada sagovornik načisto pukne i iznervirao drekne onu sirovu istinu koju je pre toga pokušavao da uvije. To je sve što je Čeb Dargeob uvek iziskivao od ljude – primordijalne istine nezaslađene normama i društvenim okovima, i hteo je da omogući svima oko sebe da osete oslobođenje pri takvim spoznajama. Zbog toga je mnogima postao neočekivana muza, znak za pravo skretanje na putu kada misliš da si se već izgubio.

Izložba za Čeba Dargeoba, Gwen Meta.jpg
Gwen Meta 

Ništa manje to nije značilo ni Čebu, koji je pored želje da pomogne drugima takođe uživao i u slavi koju mu je to donosilo. Ostavljao je tragove u životima mnogih, neki bi rekli, onih bitnih i manje bitnih, ali za Dargeoba su sve to bile najveće pobede koje je mogao da stvori – da ostane zauvek zapamćen i iznova prepričavan, iznova inspiracija koja ne može da presuši koliko god puta se njoj neko vratio.

Ljudi se i dan-danas bore za mesto pored njega, samo da se očešu makar o tu specifičnu radijaciju koja ne ubija nego daje i upotpunjuje život, čini ga sadržajnijim i bogatijim na načine na koji nisu mogli ni da zamisle da je moguće. Dargeob je čovek iskustva, sećanja, na hiljade i hiljade pređenih kilometara, čovek koji je ostavljao svoj znoj u zabačenim kockarnicama i miris parferma na svilenim posteljama.

Pa, ko je onda Čeb Dargeob i zbog čega je izložba Violette Ehnsperg u galeriji Monolog posvećena samo njemu? Dođite 29. septembra od 19 časova i saznajte zajedno sa umetnicom i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom.

Violetta Ehnsperg - vizuelna umetnica iz Graca u Austriji, Gwen Meta.jpg
Gwen Meta