Kako ste došli na ideju da napišete krimi-triler?

Ideja da napišem triler, tj. ljubavno-politički krimi roman za mene je došla kao poseban izazov i polako je sazrevala. Znao sam da želim nešto da napišem već neko vreme, ali ne i šta tačno. Međutim, tokom jedne mini-serije koju sam gledao sa ocem za Božić 2021. godine jedna scena iz serije mi je podstakla misli i ideja je došla takoreći sama od sebe. Sutradan ujutru saopštio sam mojima da krećem sa pisanjem romana, što su oni u prvi mah doživeli kao šalu, jer i njima samima to nije bilo spojivo sa onim čime se ja u biti bavim, a to je posao univerzitetskog nastavnika i poslovnog konsultanta. Međutim, kada su ubrzo videli da se proces zahuktava, te kada sam im počeo i čitati odlomke napisanog, ućutali su shvativši da sam ozbiljan. Proces koncipiranja romana u mom slučaju je zaista bio izlet u nepoznato, budući da se pisanje trilera umnogome razlikuje od stručnih knjiga iz logistike i menadžmenta, gde sam već imao relativno značajno iskustvo ili samostalno ili u koautorstvu. Ipak, mic po mic i uz ozbiljan rad i trud, ne zanemarujući obaveze, budući da je ovo za mene ipak hobi, od januara do novembra 2021. godine roman je bio završen. Đavo je došao po svoje.

Knjigu izdaje Službeni Glasnik. Recite nam nešto više o toj saradnji.

Imam veliku sreću i zadovoljstvo da na ovom izdavačkom projektu iza mene stoji naša najozbiljnija državna izdavačka kuća kakva je Službeni glasnik. O njihovom renomeu, kvalitetu rada i imidžu koji imaju u javnosti izlišno je da pričam ja, kada je on opšte poznat. Ja mogu samo da pohvalim ljude koji ovu ustanovu čine time što jeste i sa kojima imam odlično iskustvo - sjajne urednike Petra Arbutinu i Vesnu Smiljanić Rangelov, saradnicu za marketinške aktivnosti i promo kampanje Nevenu Drulović, ali i sve ostale članove ovog divnog kolektiva. Autorima koji su na početku svoje književne karijere i koji imaju šta da ponude (ne prema ličnoj, već isključivo proceni urednika) bitno je ukazati poštovanje, pažnju i izvući maksimum od njih kako bi bila postignuta win-win situacija za sve strane. U eri kada nažalost svako piše i svačije se knjige objavljuju, taj odnos profesionalnosti se sve više gubi, jer pojedinačni pisac nestaje u moru autora i postaje samo jedan od mnogih u izdavačkoj mašineriji. Drago mi je što Službeni glasnik, njegovi čelnici i članovi kolektiva neguju drugačiji stil. Zato su oni moj izbor, a verovatno i ja njihov. Hvala na celokupnoj podršci, idemo uspešno napred zajedno!

image2 (3).jpeg
Službeni glasnik 

S obzirom na to da ste nastavnik na Ekonomskom fakultetu, kao i food bloger - objasnite nam, kako su danas suprotni pozivi ipak u sinergetskoj vezi?

Uspešnost i kvalitet nisu samo opredeljeni partikularnim talentom za određenu aktivnost ili posao koji vršite, već i univerzalnim karakteristikama koje pojedinac može i mora da poseduje da bi "bio uspešan u nečemu": posvećenost, trud, rad, detaljnost, upornost uprkos izazovima, vera, ljubav i strast miks su osobina koje i od suve drenovine prave magiju. Nemojte to nikada da zaboravite, jer upravo odatle proizilazi pomenuta sinergija.

Koji su Vam budući projekti u planu za narednu godinu?

Trenutno sam fokusiran na marketinšku kampanju koja će pratiti publikaciju romana na jesen, kako bi postigli što bolju vidljivost i prepoznatljivost knjige kod šireg auditorijuma i zaintrigirali ih da roman pročitaju, naročito jer sam ja za sada nepoznat autor kada je beletristika, tj. krimi romani u pitanju. Ipak, sudeći prema broju reakcija na samu objavu da izdajem roman, malo je reći da sam zadovoljan. Nadam se da će prvi tiraž koji je planiran na 700 primeraka brzo biti rasprodat, te da idemo dalje sa planovima. Paralelno sa tim aktivnostima, već sam počeo da skiciram svoj roman broj 2, takođe triler, kao i elektronski kuvar koji planiram da plasiram na globalno tržište preko Amazona. Pored ovoga, tu su naravno i moje redovne aktivnosti univerzitetskog nastavnika: ispiti, nastava, pisanje radova i slično. Tako da mogu reći da se radi punom parom.

Šta biste savetovali mladim nadama kada bi krenuli Vašim multidisciplinarnim putem?

Ključni motivacioni savet za sve koji bi krenuli u neki novi poduhvat, a da su nesigurni ili to nisu prethodno radili je sadržan u posveti romana, a ona glasi: "Ovaj roman posvećujem svima koji veruju da izlet u nepoznato ne mora nužno biti neprijatno iskustvo, već pre nezaboravna avantura, nova spoznaja sebe i uživanje u istoj. Skupite snagu i otisnite se."