Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavio je danas žiri na svečanosti u beogradskom hotelu Moskva.

Nagrađivana pesnikinja, autorka drama i scenaristkinja Milena Marković, posle sedam godina pauze izdala je roman "Deca", koji na više od sto pedeset stranica ispisuje u stihovima.

Pisac Miljenko Jergović u svom tekstu ''Milena Marković: Grube geste, nježnosti'' nadahnuto ga opisuje:

''Ovo je roman o detinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o obitelji – disfunkcionalnoj, jer tko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu obitelj, ''Deca'' su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih. “Deca” su roman o autističnom, mentalno zaostalom sinu, o retardiranom sinu, o sinu debilu. Milena Marković iznad je političke korektnosti, iznad tog jada ljudskog i te bijede književnih i ideoloških antitalenata, koji bi da represijom nad jezikom popravljaju svijet i sakrivaju sve ono s čime nisu u stanju da se nose u svijetu''. 

Milena Marković primila je nagradu uz reči: "Imam 48 godina, dobila sam najveću regionalnu nagradu, a trebalo bi da nastavim da pišem. I u tom smislu je sada (na) meni šta ću sledeće da napišem, da ne bih bi bila gora od onoga što sam već uradila. Vrlo verovatno da ću da radim nešto potpuno drugačije, znajući sebe" dodala je.

Milena je inače šesta žena u istoriji koja je dobila NIN-ovu nagradu.

Milena Marković je šesta žena u istoriji koja je dobila NIN-ovu nagradu.
Kurir/Ana Paunković 

Osim izabranog, među romanima koji su ušli u uži izbor bili su i "Sampas" Ilije Đurovića, "Ono o čemu se ne može govoriti", Elvedina Nezirovića, "Španska čizma", Vladimira Kopicla, "Mokrinske hronike", Srđana V. Tešina i "Pogovor", Davida Albaharija.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

"Nisam imao dilemu, bilo mi je dosta rano jasno da ništa neće moći da zaseni ovu knjigu, ona predstavlja jedan poseban i vanredan iskorak, ne samo u opusu Milene Marković, već i za savremenu srpsku književnost", rekao je Teofil Pančić, predsednik žirija za dodelu NIN-ove nagrade.

Književnica Milena Marković objavila je knjige: "Pas koji je pojo sunce", "Istina ima teranje", "Tri drame", "Crna kašika", "Ptičje oko na tarabi", "Pre nego što sve počne da se vrti", "Pesme", "Drame", "Pesme za žive i mrtve", "Zmajeubice"... a izvedene su njene drame ''Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru'', ''Šine'', ''Nahod Simeon'', ''Brod za lutke'', ''Šuma blista'', ''Zmajeubice'', ''Deca radosti'', ''Pet života pretužnog Milutina'', ''Livada puna tame''.

Dobitnica je Specijalne nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-YU prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo ''Borislav Mihajlović Mihiz'', te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović…