Čari ovih umetničkih skulptura prikazuju savršen spoj drveta i metala, kao i umetnikovo poštovanje prirode, stoga pri obradi drveta veoma vodi računa da ni na jedan način ne remeti harmonični sklad koji je dat nastankom materijala koji koristi za rad. Zato Gračnerove skulpture deluju snažno i zrače životom. Gračner za svoje skuplture koristi autohtone vrste drveta i time daje na značaju povezanosti sa lokalnim prostorom.

Gračnerova dela su monumentalna, poput obeliska ili totema, istesana u hrastovini, bagremu, orahu, uvek i uspravna, nekad izvijena ka visinama.

''Skulpture Ivana Gračnera sam prvi put video u nekad otmenom beogradskom zdanju iz 19. veka, a danas oronulom, mističnom, zrelom za rušenje. U povelikoj prostoriji, možda negdašnjoj balskoj sali te kuće, one su - izvijene ka tavanici sugerisale vitalnost koja je bila u potpunoj suprotnosti sa mestom koje im je umetnik odredio kao (privremen) stan. Ali, nije im bilo teskobno, nije im smetalo ni loše osvetlenje. Intimnost takve iluminacije u tom mi se momentu činila sasvim odgovarajućom. Potom sam se sreo sa njima u blještavom svetlu sveže okrečenog prostora gde je ceo ambijent bio u potpunosti podređen Gračnerovim delima. Treći podjednako upečatljiv susret sa skulpturama Ivana Gračnera događao se, konačno, u kontinuitetu u napuštenom industrijskom ambijentu “I G M Trudbenik” u Višnjici. Svedočio sam kako se rađaju, “ranjene” saniraju i rehabilituju. Samo od sebe se postavilo pitanje šta su Gračnerove skulpture dobijale ili gubile u različitom okruženju u kom sam ih viđao.''

pozivnica.jpg
Press 

O autoru:

Ivan Gračner je rođen 1975. godine u Kruševcu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstvo, u klasi Prof. Zorice Janković.

Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska, Holandija, Belgija). Njegovi radovi su deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija širom sveta. Dobitnik je brojnih nagrada, realizovao je veliki broj skulptura u prostoru. Član je ULUS-a ULUPUDUS-a.

Izložba “Poprečni presek / Intersection” vajara Ivana Gračnera biće otvorena 4.oktobra u 19 časova u Galeriji Kuće Legata (Kneza Mihaila 46) i trajaće do 18.oktobra 2022.godine.