Osnovna razlika između muškaraca i žena izlazi na videlo tačno u ovo doba godine, a pritom ne mislim na stari kiše sa letovanja kada žene u kolima izgubljene u nedođiji pitaju za pravac. Ne, radi se o kupovini kupaćeg kostima. Za muškarce sve se svodi na dva izbora: speedo ili šorts, što zavisi od toga koliki su egzibicionisti, ili koliko misle da su kul. Kod žena je ovaj izbor ponekad komplikovan kao biranje venčanice.

Opet, tu raznovrsnost koju dizajneri i brendovi nude kada su u pitanju kupaći kostimi mi u magazinu ELLE smatramo svojevrsnom pobedom. Prvo, jer ćete vi drage čitateljke sigurno u ovim predlozima naći jedan koji volite i koji odgovara vašem ličnom stilu.

Drugo, kupaći kostim je možda jedan od glavnih činilaca DNK magazina ELLE kada govorimo o delovima garderobe. Od samog početka na našim naslovnim stranama možete videti snažne, neustrašive, atlestki građene manekenke u različitim kupaćim. I primetićete kako je čudna stvar da samo nekoliko centimetara materijala manje ili više na kupaćem kostimu može reći sasvim dovoljno o karakteru osobe koja ga nosi.

A kako izabrati u gomili stvari koja vam se nudi? Kako da znate šta je pravi izbor za vas? Posle dugog razmišljanja odlučio sam da se ne bavim tipom građe ili godinama, već da vam preporučim šta da spakujete u zavisnosti od toga za koju ste se destinaciju odlučili. Suzio sam izbor na četiri mesta i dao predloge kako zamišljamo tipične devojke tamo na plaži, a i kasnije i u klubu na piću. Aksesoar je bitan, kao i još jedna stvar, koju treba da zapamtite: bez tangi, hvala veliko!

Čak i ako su ove destinacije nešto o čemu samo maštate, to ne znači da ove predloge ne možete primeniti na neka druga mesta (neke kolege iz redakcije već su pozicionirale ove predloge na mesta na Crnogorskom primorju). Ako se pitate, je ću biti na Mikonosu, u svojim speedo gaćicama i Adidas papučama. Aloha! 

Četiri stila:

Saint-Tropez: Ona je dama. Uglađena je i šešir joj ne služi da se sakrije od sunca, već da privuče pažnju (zato se nosi devizom „što veći, to bolji“). Nećete je videti kako nosi veliku torbu, u ruci joj je Balenciaga u koju mogu da stanu telefon i kreditna kartica.

Gornji deo kupaćeg kostima, Calzedonia, 4.000 din.; donji deo kupaćeg kostima, Calzedonia, 2.800 din.; šešir, Maison Michel, 61.000 din.; ogrtač, Women’Secret, 3.490 din.; torba, Balenciaga, 57.800 din.; sandale, Stella McCartney, 36.600 din.

Venice beach: L.A. je satkan od zabave, a samim tim je i njen outfit za plažu. Neočekivana silueta i kreativne šare su nezaobilazne, a za legendarno šetalište vizor je njen trik iz rukava. Ova devojka se ne boji da nosi ruksak.

Kupaći kostim, Calzedonia, 9.490 din.; šilt, Patrizia Pepe, 11.000 din.; naočare za sunce, Six, 1.690 din.; sandale, Marni, 75.500 din.; torbica, Parfois, 3.199 din.; ogrlica, Six, 1.290 din.; sat, Swatch, 12.840 din.; komplet narukvica, Parfois, 999 din.

Bondi beach: Savršeno se uklapa uz kul surfere u svom sportskom kupaćem kostimu od neoprena i neočekivanim gladijatorkama. Možda nema dasku za surf, ali svi momci na plaži sigurno gledaju u njudok krote talase.

Gornji deo kupaćeg kostima, Reebok, 4.590 din.; donji deo kupaćeg kostima, Reebok, 2.490 din.; minđuše, Six, 1.690 din.; duboke sandale, Laurence Dacade, cena na upit

St. Barts: Na ostrvu gde letuju modne legende, reperi, sportisti i pop zvezde ona se oseća kao kod kuće. Ne pokušava da dominira, već da se opusti. Sa sobom nosi punu torbu boho aksesoara.

Kupaći kostim, Calzedonia, 12.590 din.; košulja, Women’Secret, 3.490 din.; naočare za sunce, Parfois, 2.099 din.; torba, Deichmann, 3.390 din.; sandale, Deichmann, 2.290 din.; široka narukvica, Bershka, 999 din.; komplet narukvica, Parfois, 999 din.

Tekst i stajling: Nenad Janjatović