Tim plastičnih hirurga pokazao je digitalne portrete žena (belkinja, starosti od 18 do 25 godina) osobama iz fokus grupa istih godina i porekla, koji su imali zadatak da ih ocene prema unapred utvrđenoj skali. Rezultat? Savršeni ženski nos za ovu demografsku grupu je blago zakrivljen na gore, tačnije pod uglom od 106 stepeni.

Ako vam je teško da to vizuelizujete, pomislite na Kate Middleton. Eto, sada imamo i crno na belo da je buduća kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, bar jedim svojim delom, savršena.

„Tokom istorije mnogi umetnici i naučnici tragaju za odgovorom na pitanje šta je lepo“, kaže doktor Omar Ahmed. Naravno, ova potraga je prilično uzaludna, jer se ideali i standardi menjaju, a razlikuju se od zemlje do zemlje, ali ovih dana, bar kada je u pitanju bela mlada žena, odgovor je prilično konkretan.

Pitanje koje verovatno sada postavljate glasi: zašto je neko uopšte pravio ovakvo istraživanje i zašto se ono zadržalo na sam jednoj, uskoj, demografskoj kategoriji.

Jednostavno je: ova grupa se najčešće podvrgava rinoplastiji, tj. estetskoj operaciji nosa, pa su hirurzi želeli da znaju šta njihove pacijentkinje zapravo žele.

Da ne bismo bili nefer, spomenućemo i druge poznate ličnosti, savršenog nosa koje su hirurzi izdvojili: Scarlett Johansson, Jessica Biel i Kate Beckinsale.