Novogodišnje odluke Marilyn Monroe možda će vas ubediti da ipak napišete svoju listu, ako već niste, ili da bar razmislite o ideji da ponekad nije loše staviti na papir stvari koje vam se vrzmaju po glavi. Legendarna diva je ovaj spisak napravila kada je imala 29 godina i tek što je bila primljena u prestižni glumački studio Lee Strasberga.

U pitanju je, takođe, početak prilično važne godine za Monroe. Iste te 1955, počela je da se zabavlja sa Arthurom Millerom, a završila je i film  The Seven Year Itch (snimanje je započeto u septembru prethodne godine), koji joj je pribavio prilično pozitivne kritike i priliku da pregovara sa 20th Century Fox studijom – ugovor je potpisala 31. decembra 1955. godine. A odlučnost u nameri da postane bolja glumica donela joj je i Zlatni globus, 1960. godine, za ulogu u filmu Some Like It Hot.

Da je u pitanju bila prilično uspešna godina za Marilyn, verovatno potvrđuje i izjava njenog učitelja glume Strasberg, koji je jednom prilikom izjavio: „Radio sam sa stotinama i stotinama glumaca i glumica, a samo je dvoje isplivalo daleko iznad ostalih. Broj jedan je Marlon Brando, a broj dva Marilyn Monroe.“

Dakle, fer je reći da je do uspeha dovela odlučnost i prilično precizna ideja šta želi da radi sa sobom i svojim životom - bar tokom te godine. A priliku da zavirimo u njene beleške dobili smo zahvaljujući nedavno objavljenoj knjizi Lists of Note, autorke Shaun Usher, koja sadrži usputne zapise mnogih slavnih ličnosti, između ostalog belešku pod nazivom „Stvari koje moram da uradim danas“, Johnny Casha i „Knjige koje treba pročitati“, Ernesta Hemmingwaya.

U duhu sezone, prenosimo vam Marilynkinu „Must make effort to do“ listu!

z – prisustvovaću časovima – bez izuzetka.

x – ići ću što je češće moguće na druge Strasbergove privatne časove.

g – neću propustiti nijedan nastup u glumačkom studiju.

v – radiću kada god je moguće – na zadacima sa časa – uvek ću uporno raditi glumačke vežbe.

u – krenuću na Clurmanova predavanja – takođe na Lee Strassbergove časove za reditelje – raspitati se o oba.

l – gledaću oko sebe – što više – posmatraću – ali ne samo sebe veći druge i sve ostalo – posmatraj stvari onakve kakve jesu.

y – moram da uložim  veliki napor u borbu sa aktuelnim problemima i fobijama koje se bude iz moje prošlosti – uložiti mnogo mnogo mnogo više više više više truda u analizu. I budi tamo uvek na vreme – nema izgovora za kašnjenje.

w – ako je moguće – uzeti bar jedan predmet na fakultetu – književnost..

p – probaću da nađem nekoga za časove plesa – rad na telu (kreativno)

t – brinuću o svom telu (vežbe)

i - trudiću se da uživam maksimalno – jer, u protivnom biću očajna ako ne uživam.