IZLOŽBA CRTEŽA VUKA ĐURIĆA ENDA U ULIČNOJ GALERIJI: „Crtam da ne zaboravim. Crtam da zaboravim. Crtam da se setim”

U petak 7. jula u Uličnoj galeriji u Beogradu biće otvorena samostalna izložba crteža umetnika Vuka Đurića Enda pod nazivom „S gorkim suzama, s Vukom se borim” u 21 čas.

Vuk Đurić Endo

Seriju ovih crteža, Vuk je bazirao na radovima nastalim u martu 2022. godine, u okviru njegovog 11. i 12. sketchbooka (od ukupno 15 bookova sa 3000 radova). Sketchbookovi su mu poput vizualnog dnevnika koji vodi od 2010. godine i u kojima beleži svoje misli i događaje. Inicijalne crteže za izložbu je kreirao, kolazirao, sumirao i zumirao, levom rukom kojom inače ne crta, pod dejstvom 5000 miligrama metil-prednizolona. Ovom serijom nastojao je da rekreira nadrealno iskustvo kakvo je doživljao tih meseci. Kako ističe umetnik: „Crtam da ne zaboravim. Crtam da zaboravim. Crtam da se setim. Crtam da zaboravim.”

Privatna arhiva 

Vuk Đurić Endo, rođen je 1992. godine u Istoku. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku Grafički dizajn. Master studije završio je na istom fakultetu 2018. godine. Koordinator je likovnih delatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Nosilac je nekoliko projekata i učesnik je na dve likovne kolonije. Izveo je na desetine murala na javnim površinama u celom svetu, između ostalih i u Vijetnamu i Portugaliji. Do sada je realizovao osam samostalnih izložbi i preko 20 grupnih izložbi u Srbiji i Evropi.

Privatna arhiva 

Ulična galerija nastala je 2012. godine na inicijativu Instituta za urbane politike iz Beograda. Ova organizacija je krajem 2018. godine promenila naziv Mikro Art u Institut za urbane politike, sa ciljem jasnijeg definisanja oblasti interesovanja i aktivnosti u okviru svog rada. Ulična galerija i dalje ostaje jedan od važnijih okosnica rada ove organizacije. Galerija je nastala sa željom za preuređenjem napuštenog i ruiniranog uličnog prolaza u samom centru Beograda. To je prvi projekat u Srbiji koji ruinirani javni prostor pretvara u galeriju. Angažovana i savremena umetnost, umetnost koja se bavi pitanjima od ključnog značaja za društvo, kritički ga preispitujući, predstavlja program ove galerije.

Vuk Đurić Endo 

Jedna od bitnih karakteristika „Ulične galerije” je njena otvorenost za mlade i neafirmisane umetnike. Izmeštanjem umetnosti u javni prostor njena dostupnost proširena je na veliki broj ljudi, što je posebno bitno za teme koje su tradicionalno ignorisane i praktično nevidljive u društvu, a čiju pravu meru umetnik najbolje može osetiti i preneti posetiocima. Javni prostor tako dobija novu funkciju, umetnici mesto za izlaganje, grad novi centar kulture i turističko mesto, a posetioci i prolaznici priliku da uživaju u umetnosti u ovom nesvakidašnjem prostoru. Ovaj projekat specifičan je i po uspostavljanju neophodne saradnje između gradskih i opštinskih institucija i građanskih udruženja čime je napravljen model za buduće ustupanje sličnih prostora za umetničku produkciju.